Читај ми!

Прва забрана Боба Дилана у Хрватској

Због изјаве да црнци могу да осете расисту или припадника „Кју Клукс Клана“ баш као што Срби могу Хрвате, објављене у магазину „Ролингстоун“, уредница „Радија Сплит“ забранила емитовање песама легендарног музичара Боба Дилана.

Јавност у Хрватској са згражањем и неверицом примила је изјаву легендарног кантаутора Боба Дилана да Србин препозна Хрвата на исти начин као црнац расисту.

Убрзо су уследиле и прве санкције, па је тако „Радио Сплит" без образложења престао да емитује хит недеље, једну песму са новог Дилановог албума Тempest, 35. по реду.

Како преноси портал Индекс, Дилан је скинут са „Радио Сплита" на интервенцију главне уреднице Ведране Крстић Иванишевић, коју је Управа ХРТ-а недавно казнила смањењем плате од 20 одсто због, како се прича, њених несланих шала на рачун првог потпредседника Владе Радимира Чачића.

Уредница Крстић Иванишевић због обавеза (дочек председника Иве Јосиповића) није могла да прокоментарише за Индекс због чега је Дилан напрасно скинут са програма.

Иначе, спорна реченица је део опширног интервјуа који је Дилан дао магазину Ролингстоун поводом пола века своје каријере.

Са новинаром Мајклом Гилмором је причао о многим темама, између осталог о музици, политици, историји. Током сегмента разговора о америчком грађанском рату, Роберт Цимерман, како је Диланово право име, поменуо је ропство, и у том контексту Србе и Хрвате.

„Црнци знају да поједини белци нису желели да се ропство укине и, да се ти белци питају, они би и данас били под њиховим јармом. Уколико вам је неки предак био робовласник или припадник 'Кју Клукс Клана', црнци могу то да осете. Као што Јевреји могу да осете нацисту, или Срби Хрвате", рекао је том приликом овај музички ветеран.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару