Читај ми!

Ко су најмоћније жене света

Сам врх „Форбсове“ листе 100 најмоћнијих жена на свету запоселе су политичарке - другу годину заредом Ангела Меркел је број један. Следе Хилари Клинтон и председница Бразила Дилма Русеф. Високо су пласиране и Опра Винфри, на једанаестом, и Лејди Гага, на 14. месту. Џенифер Лопез први пут на листи и то на месту број 38.

Амерички магазин Форбс рангирао је немачку канцеларку Ангелу Меркел као најмоћнију жену на свету другу годину заредом, на листи на којој доминирају политичарке, пословне жене и медијске личности.

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон налази се на другом, а председница Бразила Дилма Русеф на трећем месту, тако да прве три позиције нису промењене у односу на прошлу годину, преноси Ројтерс.

На Форбсовој листи су, између осталог, жене из области политике, забаве, технологије, као и непрофитних организација. Рангиране су на основу њиховог утицаја, обима новца који зарађују или контролишу, као и присутности у медијима.

„Ове моћне жене утицајне су на веома различите начине и у име веома различитих циљева, и све на неки начин утичу на глобалну заједницу", образложила је председница и издавач Форбс вумен Мојра Форбс.

Магазин је нагласио одлучност немачке канцеларке да сачува Европску унију, као и њен утицај на текућу дужничку кризу у еврозони.

Клинтонова је заслужила похвале због начина на који се бори са кризама, рецимо оном када је Викиликс објавио низ тајних дипломатских списа.

Форбс наводи да је председница Бразила високо рангирана због њеног лидерства у осмој по величини светској привреди, као и због популарности у својој земљи.

Просечна старост 100 најмоћнијих жена из 28 земаља је 55 година, а оне заједно имају 90 милиона пратилаца на популарној друштвеној мрежи Твитер, наводи Форбс.

Међу првих пет најмоћнијих жена налазе се и Мелинда Гејтс, сувласница фондације „Мелинда и Бил Гејтс" и супруга суоснивача „Мајкрософта" Била Гејтса, као и Џил Ејбрамсон, главни уредник Њујорк тајмса.

Соња Ганди, председница индијске Конгресне партије налази се на шестом месту, док седмо заузима прва дама САД Мишел Обама, која је 2010. била на првом месту.

Кристин Лагард, директорка Међународног монетарног фонда, налази се на осмом месту, а рангирана је на листи од њеног првог издања 2004. године.

Опра Винфри је већ традиционално високо пласирана на овој листи, а ове године заузела је 11. место. Ни Лејди Гага не заостаје много - уредници Форбса сместили су је на место број 14. 

На овогодишњој листи су и нека нова лица, као што су певачица и глумица Џенифер Лопез и милијардерка и удовица оснивача „Епла" Стива Џобса, Лорин Пауел Џобс.

На листи су и певачице Бијонсе Ноулз и Шакира, затим комичарка Елен Деџенерис, уредница америчког Вога Ана Винтур, новинарка Си-Ен-Ена Кристијана Аманпур, глумица Анђелина Џоли, италијанска модна креаторка Мијуча Прада, колумбијска глумица Софија Вергара, затим ауторка романа о дечаку чаробњаку Харију Потеру, књижевница Џоана Роулинг, те бразилски супермодел Жизел Бундшен.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару