Читај ми!

Годишњица Ејмине смрти

Пре годину дана, Ејми Вајнхаус, соул и џез звезда, пронађена је мртва. Током свог кратког и бурног живота оставила је неизбрисив траг на светској музичкој сцени.

На данашњи дан навршава се годину дана од смрти британске певачице Ејми Вајнхаус, коју су због напуклог гласа и специфичног стила многи поредили са неким од највећих џез певачица света, као што су Сара Вон и Нина Симон.

Љубав према џезу наследила је од свог оца Мичела, такси возача, који је био велики поклоник овог правца и који јој је током одрастања често певао.

Почела је да компонује са само 14 година. Њен тадашњи дечко је траку на којој је певала са џез бендом послао једном стручњаку, што је довело и до њеног првог уговора са једном продуцентском кућом и договора о објављивању њених песама са музичком кућом ЕМИ.

Кључна фаза њене каријере био је албум Back To Black који ју је винуо на светску музичку сцену.

Прва песма са тог албума Rehab, за који је снимила и спот, нашла се на седмом месту британских синглова.

Фебруара 2007. године. проглашена је за најбољег женског певача у Британији, а новембра исте године за певача године на Ем-Ти-Ви.

Са порастом популарности њена репутација се све више урушавала. Постала је позната по хировитом понашању и инцидентима које је изазивала на наступима широм света. Признала је да је напала своју обожаватељку током једне џез сесије у Лондону и дечка који је покушао да је смири, као и да се самоповређивала.

Тајно се маја 2007. године удала за Блејка Филдер Сивила, а у новембру исте године Сивил је ухапшен и оптужен за наношење тешких повреда. Вајнхаус је ухапшена месец дана касније и пуштена уз кауцију, али оптужница против ње није подигнута.

Брачне несугласице су оставиле трага на њеном сценском наступу јер готово да није било концерта који је могла да приведе крају.

Нажалост, такав је био и београдски концерт, који ће остати упамћен као њен последњи трагични наступ.

Током 90 минута мумлала је делове својих песама, тетурајући се, и на крају напустила сцену, остављајући бенд да оконча концерт наочиглед разочараних обожаватеља. Нажалост, то је била последња контроверза коју нам је певачица приредила.

Убрзо након тога, беживотно тело тада 27-годишње певачице пронађено је у њеном стану, а смрт је уследила услед превелике количине алкохола, како је наведено у званичном саопштењу.

Поставши члан „Клуба 27" својом прераном смрћу, придружила се легендама попут Џимија Хендрикса, Џенис Џоплин и Џима Морисона. Током свог кратког и бурног живота успела је да заувек измени музичку историју, о чему сведочи њена комплетна дискографија.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару