Читај ми!

У Параћину и Нишу струја поново убила преко 40 белих рода

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије обавештава јавност о два трагична случаја страдања птица од последица струјног удара у којима је угинула најмање 41 бела рода. На два локалитета, у близини језера Буљанка у Параћину и на Новом гробљу у Нишу, орнитолози ДЗППС-а су пронашли најмање 56 страдалих птица. Нажалост, оба локалитета су од ранијих година позната као места масовних страдања птица од струјног удара.

У години када су орнитолози и бројни љубитељи природе широм Србије спровели 8. Међународни попис белих рода, поново је забележено масовно угинуће ових птица од последица струјног удара. У атарима села Поточац, у близини језера Буљанка, испод низа средњенапонских стубова далековода, орнитолози готово сваке године проналазе лешеве.

Овде је 2019. године пронађено чак 134 лешина, од чега 44 белих рода, 3 мишара, 1 ветрушка, 33 гаврана, 16 сивих врана, 6 чавки и 31 чворак.

Упркос бројним апелима које је ДЗППС упућивало надлежним институцијама, ове године ситуација се поновила. Испод свега неколико средњенапонских стубова, орнитолог Никола Недељковић пронашао је лешине 30 рода и 9 птица из породице врана. Како је терен непрегледан и није у потпуности обиђен, стваран број страдалих животиња је засигурно далеко већи.

Беле роде се полако окупљају у јата и припремају за јесењу миграцију у топлије крајеве током које користе долину Велике Мораве као коридор изнад ког лете. У близини ове реке и језера Буљанка налази се депонија која расте из године у годину, што је мала еколошка замка за селице које на том месту траже храну.

У покушају да одморе на стубовима далековода, птице у тренутку бивају спржене снажним струјним ударом, на шта недвосмислено упућује карактер повреда код повређених птица.

Истовремено, сценарио је сличан и на Новом гробљу у Нишу, у близини којег се налази депонија. Слободан Марковић је овде пронашао лешине 11 белих рода и седам птица из породице врана. Прошле године, на истом месту је пронашао осам рода, четири гачца и једну свраку.

Овакви случајеви не само да узрокују узнемирење јавности када буду откривени већ доводе и до прекида испоруке електричне енергије и економске штете домаћинствима и привреди. Како је на овим местима страдање доказано, ДЗППС апелује на надлжене институције, пре свега на Електродистрибуцију Србије да се проблем реши, како би се у будућности спречила штета и сачували животи строго заштићених врста птица.

Потребно је изоловати стубове и заменити опасне елементе безбедним, што је проверена пракса која је распрострањена широм европских земаља.

четвртак, 15. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару