Читај ми!

Есауира – шарм рибарског градића и некадашње мароканске престонице

Водимо вас у Есауиру, рибарски град на обали Атлантика и некадашњу престоницу Марока.

Смештена на западу Марока, Есауира је мистични град ветра и дугиних боја које као да оживљавају пред вама, некада позната по португалском имену Могадор.

Историја је овде оставила трагове бројних цивилизација, па се у њеном шаренилу преплићу утицаји берберске и арапске, али и римске, португалске, француске и других култура. Била је важна лука за извоз шећера и меласе и пиратско упориште. 

Ако сте љубитељ рибе и морских специјалитета, а посећујете Мароко, не пропустите да дођете овде.

Некадашња мароканска престоница, чију тврђаву запљускују таласи Атлантског океана, опчиниће вас бескрајем модрих дрвених рибарских бродића, који се љуљушкају на таласима, тесно начичкани у луци, међу хрпама наслаганих рибарских мрежа и јатима галебова, чији се крици преплићу са успављујућим шумом мора.

Овде је увек бучно, крпе се мреже, истоварује улов, организује рибља аукција на оближњој пијаци, али и производе ови живописни бродићи, који мало подсећају на малтешки „луцу"

Есауира снабдева оваквим рибарским бродићима не само целу мароканску обалу, него и шире, све до Француске, због њиховог специфичног дизајна.

Ту одмах уз луку је и низ импровизованих ресторанчића, чији ће вас конобари вући за рукав и нудити најразноврсније деликатесе од тек уловљене рибе и плодова мора. Јешћете их тако на отвореном, седећи под тендом на скромним клупицама и уживајући у укусима и мирисима свакојаких становника океанских дубина.

Карактеристична архитектура белих кућица и плавих прозора, које подсећају на грчке Кикладе, чини овај аутентични градић тако фотогеничним и атрактивним за истраживање. 

Данашњи град саграђен је средином 18. века по налогу мароканског краља Мохамеда III, са идејом да се развије моћна лука за размену са европским силама, што ближе Маракешу. 

Најупечатљивије обележје Есауире је њена медина, под заштитом Унеска, као део изузетне светске културне баштине.

Шетајући њеним уским уличицама открићете мноштво занатских радњи, галерија, сувенирница и локалних кафића и ресторана, који нуде аутентичну мароканску кухињу. Шарена керамика, живописни ћилими и штандови локалних продаваца воћа испуњаваће вам очи, иако овде нема онакве вреве и жамора масе људи као унутар Маракеша.

Есауира је попут неког дремљивог хипика, који се излежава на стени, окупан сунцем.

Уметнички дух огледа се у бројним галеријама и атељеима широм града, где се могу истражити локална уметност и ручно израђени предмети.

Надалеко познат је и музички фестивал традиционалне мароканске гнауа музике, који се одржава у Есауири крајем јуна, а ове године слави мали јубилеј, 25. издање.

Медина је овековечена и у Холивуду, јер су овде снимане почетне сцене из Отела Орсона Велса, а у новије време и Игре престола.

За туристе жељне класичних летњих спортских активности, и тога има у изобиљу.

Дуге песковите плаже које је окружују, мамац су не само за пливаче и шетаче, него пре свега за сурфере, љубитеље једрења и кајт-сурфинга, због константног ветра и великих таласа. Због ширине плажа и утабаног песка, врло је популаран фудбал на песку, али и јахање камила, чији власници окупирају део јужно од града. 

Плаже на северу нису погодне за пливање због јаких струја.

Ова област Марока позната је и по аргановом дрвету, иначе јединственом за ову живописну земљу северозапада Африке, од кога се прави благотворно арганово уље, једно од најскупљих на свету, познато као мароканско течно злато. 

У околини Есауире арганово дрво је најквалитетније, па су уз путеве који воде ка граду присутне многобројне мануфактуре, у којима локалне жене ручно мељу плодове аргана, правећи и козметичко и јестиво уље, али и читаву палету домаћих козметичких производа. 

За туристе је то прилика да уживо посматрају цео процес производње и куповином потпомогну женске задруге и развој локалне привреде.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије