Читај ми!

Призори с Малте – о Каравађу, Оливеру Риду, Дафне и осталим витезовима  

Сазнајте зашто је на Малти развод донедавно био нелегалан, како је Каравађо, уметник и убица накратко био витез, где је, снимајући Гладијатора, умро Оливер Рид… и још понешто о Малти.

На сусрет са локалним водичем у Валети смо каснили.

Син је мало гњавио, али ни ред вожње аутобуса није био поуздан. Рачунајте и на то ако долазите на Малту, саобраћајне гужве су велике, улице често непроходне.

На Малти је лепо боравити и лети и зими. Ми смо били у јануару. Хтела сам да породичним „сити брејком” у земљи сунца дечацима прекратим зимске београдске дане. Успут смо видели и школског друга, Вука, који се претходног лета преселио тамо. Лепо му је, насмејан je. У школу га довози школски аутобус, настава је на енглеском, учи и малтешки. Тата ради, мама је код куће, живе у удобном трособном стану. Попут професионалног водича показује другарима Слијему, мост са којег имају најлепши поглед на Валету, где да поједу најукуснији сладолед или оду у шопинг. Познаје Малту као да се у њој родио, а ту је тек шест месеци.

А како и не би. Ова острвска земља је десета најмања држава света и четврта по густини насељености. На свега 316 квадратних километара живи нешто више од пола милиона људи. 

Такорећи град–држава.

Чим смо слетели, нисам могла да се отмем утиску да сам негде на северу Африке, а не у Европи. Све је некако било пустињски окерасто, попут Туниса или Марока.

Уосталом, не случајно. Дуга арапска владавина на овом прелепом архипелагу у Медитерану види се и чује на сваком кораку. Малтешки језик је мешавина арапског и сицилијанског дијалекта италијанског језика, настао из изумрлог сикуло-арапског, и једини је семитски језик Европске уније.

Стара престоница зове се М'дина, ту до ње је и Рабат… Сличности с арапским светом су бројне, али кад је у питању вера оне престају. Малта је католичка земља готово 90-процентном већином. И екстремно конзервативна, бар донедавно. 

Овде до пре 12 година нисте могли ни да се разведете. Само три државе света нису дозвољавале развод: Филипини, Ватикан и – Малта.

 Можда би се и данас Малтежани разводили негде у иностранству да није запао у кризу брак двоје посланика конзервативне странке. Муж је волео да се мало шврћне, нису баш цветале руже, живели су раздвојено и – покренуо је приватну иницијативу у скупштини да се распише референдум са врло конкретним питањем: 

Пристајете ли да се уведе могућност развода у случају да је брачни пар раздвојен најмање четири године, да нема наде за помирење и да је деци гарантовано одговарајуће издржавање? 

Само што нису и њихове фотографије ставили уз референдумско питање.

Било је повуци–потегни, али је предлог прошао и на крају је прихваћен и на референдуму. Наш јунак, Џефри Пуличино Орландо, развео се, одмах поново оженио, а касније опет развео.

Његове слике на којима се држи за руку са другим женама пронашла сам и на порталу Дафне Каруане Галиције, храбре новинарке, која је откривала и разне малтешке корупционашке афере.

Није имала милости према политичарима, а није бирала ни речи. 

Погинула је 2017. када је испод њеног аутомобила експлодирала постављена бомба. 

Независни извештај потврдио је да је за њену смрт одговорна држава, јер није препознала да јој је живот угрожен и није је адекватно заштитила.

Да не буде забуне, Малта је изузетно безбедна држава, стопа криминала је међу нижима у ЕУ, а прошле године забележен је највећи пад криминала у последњих 19 година откако је њена чланица. Али када су велики интереси у питању, очигледно ни овде нису имуни на сицилијанске методе.

Да парадокс буде већи, ова конзервативна католичка земља важи за најлибералнију у Европи, када су у питању ЛГБТ права. Истополни бракови легализовани су 2017, али атмосфера у друштву и прилагођеност законодавства чак и на уставном нивоу, разлог су што је Малта у том погледу на првом месту.

Шта да очекујете када дођете на Малту? Осим обиља сунца, модрог мора и прелепих плажа, мали архипелаг, који чине острва Малта, Гозо и Комино, освојиће вас богатим историјским наслеђем и храмовима старијим од Стоунхенџа и египатских пирамида. 

Сву лепоту архитектонских здања, због којих ће вам се чинити да сте негде у Италији или Шпанији, дугује витезовима Светог Јована, који су од 1566. изградили престоницу Валету и заслужни су за развој и процват острва. Протеран са Родоса од Отоманског царства, војно-религиозни ред витезова добио је Малту у најам од Карла Петог, а заузврат су сваке године цару Светог римског царства морали да дају једног малтешког сокола.

Камен темељац Валети ударио је велики мајстор, Француз Жан Паризо д’Валет, по којем је престоница и добила име. Цео град је под заштитом Унеска, као место од изузетне историјске и културне вредности.

Ко-катедрала Светог Јована, црква Малтешких витезова, бисер барокне архитектуре, очарава раскоши својих унутрашњих орнамената и једна је од знаменитости које се не смеју пропустити. Права је ризница Каравађових ремек-дела, које је овај бунтовник, убица и скандал мајстор свог времена насликао, добивши уточиште код витезова, који су за то морали да траже папину сагласност. Идила је додуше трајала кратко, јер је највећи геније технике кјаро-скуро изазвао нову тучу и побегао с Малте, заувек избачен и прогнан из реда.

Малта обилује и атрактивним песковитим плажама. За љубитеље пливања у најлепшим тиркизним нијансама које Медитеран може да пружи, ту је и Плава Лагуна на острву Комино, до које се долази бродским излетом. Пуна је купача и током зиме, а температура мора је пријатна и у јануару, посебно за нас морске зависнике.

Уз опрез, јер трагове поштеног "угриза" медузе и данас носим на руци.

 Чаробне грађевине и пејзажи привлаче и филмску индустрију, па су на Малти снимљени многи популарни филмови и серије. "Попајево село" са филмског сета о морнару Попају и данас је мини забавни парк и туристичка атракција. 

У центру Валете посетиоци не пропуштају да попију пиће у бару једноставног назива „The pub”, у којем је своју последњу туру ексирао и отишао у вечност велики британски глумац и шмекер Оливер Рид, снимајући холивудски хит Гладијатора. Испричаће вам овде и колико је тачно десетина вискија, пива и чега све не искапио тога дана, али тај детаљ нисам желела да запамтим. Кажу да је глумчева смрт игром случаја чак поправила сценарио филма, јер су силом прилика морали да буду измењени дијалози у завршним сценама његове улоге. 

 Локални водич с почетка приче, насмејани Бен, који гласом подсећа на Антонија Бандераса, шали се на рачун сународника и за себе каже да је типични Малтежанин – низак, црн, длакав и ћелав. 

Објашњава зашто у градовима нема много дрвећа. Лењи су, тврди, да скупљају лишће. Открива да на Малти по акценту знате за кога неко гласа! Другачије говоре конзервативни „плави” и леви „црвени”. Примера ради, у древној престоници М’дини, где још увек у ушушканим палатама живе потомци старих аристократских породица, дилеме нема – сви су за „плаве”. 

Готово да нема племићке династије која није дала неког премијера или министра. Иако је смештена у центру острва, где нема погледа на море и плаже, некретнине у М’дини су најскупље, а испред палата су импресивни возни паркови.

У Рабату, одмах преко пута, је најбоља пекара у граду за „пастици”, малтешки локални специјалитет од лиснатог теста пуњен сиром, пилетином или пиреом од грашка. Не зна се који је бољи, укус је одличан.

За љубитеље специјалитета из мора неизбежан је излет у живописну рибарску луку Марсашлок. У широком заливу, попут некаквих морских питомих немани, са нацртаним очима на крми, плутају усидрени шарени традиционални бродићи „луцу”. Из околних ресторанчића, препуних туриста, шири се неодољиви мирис свеже спремљене рибе. 

Дођите недељом, локална рибља пијаца најпознатија је на острву. Овде можете да купите све што у мору које вас окружује може да се улови, али и да са киоска поједете с ногу салату од хоботнице или нешто слично. На тезгама се, осим неизбежних прњарија, продају и традиционалне посластице и колачи, а од свег срца препоручујем куповину разних комбинација локалних зачина. 

Тако ћете и месецима након повратка с Малте, док припремате храну у свом дому, оживети сећање на све мирисе и укусе ове сунцем окупане медитеранске земље са обода Европске уније.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво