Читај ми!

Птице се обележавају пре одласка на афричко зимовање

Сваке године у септембру орнитолози и волонтери за заштиту природе силазе на некадашње слано језеро на југоистоку Црне Горе, најзначајније хранилиште на Јадрану за птице које мигрирају у Африку.

На путу за афричко зимовање, проверава се здравље, број и врста селица. У мреже стручњака ухваћене су бројни пернати лепотани. Птицама су стављени прстенови са јединственим идентификационим бројем, прегледане су, измерене и затим пуштене.

„За људско око птице изгледају веома слично и не бисмо могли да разликујемо појединачне птице унутар исте врсте. Зато је измишљено прстеновање птица и њихово означавање посебним бројевима, тако да свака птица преко тог прстена добије личну карту“, рекао је Ото Секереш, биолог.

Показало се да су многе птице биле добро ухрањене, у одличној физичкој кондицији и са резервама масти. Другим речима, спремне за сеобу у удаљене крајеве.

Тај додир са птицама, тај додир са природом је невероватан. И не мораш бити студент биологије, можеш бити сасвим обичан човек, али када такнеш то мало створење, то је невероватна љубав која те толико приближава природи, да не можеш да останеш имун на то“, рекла је Биљана Дејановић, студент биологије

Некадашње солане у близини Улциња, престале су са радом 2013. Локација је сада углавном прекривена травом и трском.

„Птице углавном користе неке коридоре и станишта где се одмарају и хране пре сеобе у Африку. Ако погледамо овај део територије, видећемо да је читав део обале омеђен високим планинама, осим једног дела дуж Бојане. Локација ове солане и екологија чине је најбољим избором за привлачење птица и њихово исхрану у припреми за њихову имиграцију“, истакао је Никола Нововић,заштитник птица.

Иако ниједна од врста које свраћају у овај део Европе није угрожена на глобалном нивоу у бази података којом управља Европска агенција за животну средину, популације неких врста птица су у опадању.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи