Читај ми!

Корњаче на Сејшелима угрожене због изградње хотелског комплекса

Катарска компанија „Асет“ намерава да гради луксузни хотел на острву у близини архипелага Алдабра, чији је екосистем под заштитом Унеска. Зато су у току преговори са владом Сејшела. Организације за заштиту дивљих животиња и биолози упозоравају да би хотелски комплекс могао нанети непоправљиву штету "једном од најдрагоценијих националних блага“ ове острвске земље, док из компаније "Асет" уверавају да су направили све могуће анализе и да им је заштита екосистема најважнија.

Корњаче на Сејшелима угрожене због изградње хотелског комплекса Корњаче на Сејшелима угрожене због изградње хотелског комплекса

Стручњаци су упозорили да би пројекат изградње хотела могао да угрози станиште џиновских корњача, а Алдабра је уточиште за око 150.000 јединки ове животињске врсте.

Џиновске корњаче, познате су по својој дуговечности и величини. Мужјаци просечно теже и 250 килограма, а најстарија корњача је живела 255 година.

Гардијан преноси да организације за заштиту дивљих животиња и биолози истичу да се пројекат убрзано одвија без адекватне анализе опасности и ризика по екосистем.

Из Унеска је саопштено да су „од треће стране обавештени о потенцијалном пројекту на Сејшелима, који би могао да утиче на светску баштину атола Алдабра“.

„Унеско прати ситуацију и захтевали смо додатне информације од власти Сејшела, указавши на потребу да се заштити изузетна универзална вредност те локације. Тело Уједињених нација је упутило писмо председнику Сејшела Вавелу Рамкалавану где је исказана забринутост“, изјавио је потпарол те организације.

Из „Савеза за корњаче Индијског океана“ наводе да је пројекат угрозио репутацију Сејшела као глобалног лидера у заштити морске животне средине. Додали су да ће „нанети непоправљиву штету једном од најдрагоценијих националних блага“ острвске земље.

С друге стране, из компаније „Асет“ саопштавају да им је фокус управо на очувању екосистема, као и да су завршили све потребне анализе.

„Наш принцип рада је такав да штитимо врсте. Планирање и свака наша будућа изградња биће спроведена на одговоран начин, и у складу са најбољом одрживом праксом која подразумева и ефикасно управљање отпадом и водом али и  обнављање биодиверзитета острва, који је био озбиљно нарушен последњих деценија“, наводи се у саопштењу катарске компаније.

среда, 11. септембар 2024.
24° C

Коментари

Nije realno
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков