Читај ми!

Коњи умеју да планирају и стратешки размишљају, откривају научници

Тим научника који је проучавао понашање коња се нада да ће њихова открића помоћи да се побољша однос према овим животињама када покажу њихове когнитивне способности, укључујући и „усмереност ка циљу“.

Коњи умеју да планирају и стратешки размишљају, откривају научници Коњи умеју да планирају и стратешки размишљају, откривају научници

Стара пословица „можеш одвести коња до воде, али га не можеш натерати да пије“ користи се да опише тешкоће да се неко натера да делује у свом најбољем интересу.

Сада, истраживања научника показују да је употреба ове фразе вековима нехотице омаловажавала коње.

Према студији Универзитета Нотингем Трент која је анализирала одговоре животиња на игру засновану на награди, коњи имају способност да размишљају и планирају унапред и далеко су интелигентнији него што се до сада мислило.

Коњи су умешно прилагодили свој приступ игри како би добили највише посластица – уз најмање напора.

„Раније су истраживања указивала да коњи једноставно реагују на стимулусе у тренутку, они не гледају проактивно унапред, не размишљају унапред и планирају своје акције – док наша студија показује да они имају свест о последицама и исходима својих акција“, наводи Луиз Еванс, главни истраживач студије.

Игра подељена у три фазе укључивала је 20 коња, који су у почетку били награђени посластицом само зато што су носом додирнули комад карте. Затим, у другој фази, истраживачи су почели да укључују „стоп светло“. Коњи су добијали ужину само ако су додирнули картицу док је стоп светло искључено.

У почетку су игнорисали светло и наставили неселективно да додирују картицу, без обзира да ли је светло било упаљено или не.

Али када су у трећој фази истраживачи увели казну за додиривање картице док је стоп светло било укључено – тајм-аут од 10 секунди током којег коњи уопште нису могли да играју игру – тим је открио да је дошло до наглог и веома значајног смањења у грешкама свих коња укључених у експеримент. Коњи су почели исправно да додирују карту само у право време да би добили посластицу.

„Тајм-аут је био довољан да одмах добијемо учинак који смо желели“, каже Евансова. „То је било довољно да коњи крену: ’Добро, хајде да играмо по правилима‘.“

Тренутна промена стратегије на овај начин указује да коњи имају виши ниво когнитивног расуђивања него што се раније мислило да је могуће. То указује не да нису успели да схвате принципе игре, коњи су све време разумели правила, али, оштроумно, нису видели никакву потребу да их се придржавају у другој фази.

„Када смо увели временско ограничење, укључили су се и почели да обраћају пажњу“, објашњава Евансова. Овакво понашање захтева од коња да размишљају унапред, кажу истраживачи, и веома је усмерено на циљеве, при чему се од коња захтева да се фокусирају на оно што желе да постигну и на кораке које треба да предузму да би то остварили.“

Евансова се нада да ће револуционарна студија, која ће бити објављена у часопису Applied Animal Behaviour Science, помоћи да се побољша добробит коња.

„Уопштено говорећи, када почнемо да мислимо да животиње можда имају боље когнитивне способности него што смо мислили, однос према њима се поправља. Али такође, оно што смо показали је да на тренингу заиста не морате да користите казне или било какве грубости да бисте добили заиста изузетне перформансе од коња.”

уторак, 13. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару