Читај ми!

Шта се то дешава са угашеним вулканом на западу Немачке?

Научници бележе подрхтавања у дубини тла, а са дна Лахског језера понегде избија угљен-диоксид. Да ли је вулкан на западу Немачке, који је последњи пут био активан пре 13.000 година, заувек угашен?

Шта се то дешава са угашеним вулканом на западу Немачке? Шта се то дешава са угашеним вулканом на западу Немачке?

Овај мир и идила можда су варљиви, јер слично као и са вулканом Хунга-Тонга, и на мести Лахског језере, дошло је до огромне ерупције. То је било пре 13000 година.

„То је заиста била велика ерупција“, каже геофизичар Торстен Дам. „Упоредива је са ерупцијом вулкана Хунга-Тонга на Пацифику у јануару 2022.“

Колико је висок стуб ерупције, колико материјала емитује – ти параметри се користе за мерење јачине ерупције. Класификована на скали од нула до осам по индексу вулканске експлозивности, ерупција у Лахском језеру имала је снагу шест.

То је околни пејсаж претворило у својеврсну архиву. На пример, хемијски састав стена нуди информације о прошлим ерупцијама.

Већина вулкана у свету налази се дуж пацифичког ватреног прстена. Они обично имају велике кратере, и избацују много лаве. Таквих вулкана у Немачкој нема, али постоје такозвана вулканска поља. Источни регион Ајфел с Лахвским језром у средини, једно је такво вулканско поље. Дуго се сматрало да је вулкан у Лахском језеру угашен и да се не треба бојати ерупције.

Да ли овај мир вара?

Научници већ неко време проучавају Ајфел. У пећини желе да открију колико је вулкан активан. Ерупција од пре 13000 година оставила је иза себе базалтну лаву. Вулканска стена се показала као тражен грађевински материјал и овде је ископавана вековима.

Данас је то идеално место да се прислушкује шта се дешава испод површине.

„Желимо да измеримо и најмање сигнале подрхтавања тла, а то најбоље функционише када смо на чврстој стени, као овде на некадашњој реци базалта“, објашњава Торстем Дам.

Други могући знак вулканске активности су такозвани мофети. Да ли овај угљен-диоксид долаз из новонастале магме?

И мофети, попут подрхтавања тла на великим дубинама, указују на топљење стена. Дакле, магма.

„Ово је индикација да заиста имамо наслаге овде у Ајфелу, у горњим слојевима. Узбудљиво питање је, наравно, да ли оне које су растопљене могу да се попну до горе? Да ли могу да продру у кору, можда чак и да избију на површину?“, додаје астрофизичар.

Да би се то пратило, Ајфел је сада опремљен мрежом од 350 мерних станица јер, ерупције попут оне Хунга-Тонге у јануару 2022. године, подсетник је да вулкане треба пажљиво проучавати.

понедељак, 08. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару