Читај ми!

Швеђани "спавају" и по дану – Поноћно сунце на северу Европе траје два месеца

На самом северу Шведске, изнад Арктичког круга, два месеца од летњег солстиција сунце уопште не залази. Током већег дела остатка лета, кратак пад сунца испод хоризонта је једва приметан. Та појава назива се Поноћно сунце.

 Швеђани "спавају" и по дану – Поноћно сунце на северу Европе траје два месеца Швеђани "спавају" и по дану – Поноћно сунце на северу Европе траје два месеца

У Лапонији, дивљем северном простаранству Шведске, која заузима четвртину површине те државе дан траје 24 сата свих седам дана у недељи током два месеца.

Шведска Лапонија је регија која се разликује од било које друге. Земља поноћног сунца и северног светла дом је планина, шума, мочвара, дивљих река и архипелага. Протеже се од Скелефтеа у провинцији Вастерботен до најсевернијег врха Шведске. Ова арктичка територија покрива четвртину земље. Сама величина и разноврсност терена дају ентузијастима бескрајне могућности, од планинарења и пецања до санкања и скијања.

Шта је Поноћно сунце?

Град Тромсо удаљен је око 350 километара од Арктичког круга и Поноћно сунце овде почиње 21. јуна, и траје до 21. јула сваке године. Тада сунце не излази. Занимљиво је да од априла до августа овде влада сумрак. Необично је да се од 21. новембра до 21. јануара сунце не подиже изнад хоризонта, а два – три сата током дана сумрак је плаве боје.

Поноћно Сунце најбоље се види изнад поларног круга, а неке од локација су Абиско, Бјорклиден, Галиваре, Јокмок, Кебнекаисе, Кируна и Риксгрансен.

Поларни дан је прави спектакл природе северно од Арктичког круга и јужно од Антарктичког круга.

Како се прилагодити Поноћном сунцу?

Већини људи у првих неколико дана, нарочито туристима, смета што нема мрака у време када одлазе на спавање. Препорука лекара је да се на очи ставе маске. Чак и људи који годинама живе на овим просторима имају током овог периода проблеме са спавањем.

Посета Шведској у време феномена Поноћно сунце је незабораван доживљај и представља повезивање са природом на јединствен начин.

Иначе, Шведска има необичну климу и различита годишња доба. Хладне зиме и умерено топла лета. Постоји велика разлика у типовима климе између севера и југа Шведске.

На северу је зима дуга и траје седам месеци, а на југу зима траје око два месеца, а лето четири.

петак, 21. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије