Читај ми!

Тиграста ајкула прогутала, па повратила бодљикаву ужину

Аустралијски научници су се изненадили када су видели тиграсту ајкулу која је пред њима повратила бодљикавог мравоједа, који је копнена животиња.

Истраживачи са Универзитета Џејмс Кук у Аустралији обележавали су морске животиње на североисточној обали, у близини острва Орфеус, када се пред њима појавила тиграста ајкула дуга три метра.

Пошто је повратила бодљикавог мравоједа, истраживачи сматрају да је пливала дуж обале, у плићаку и тако уловила копнену животињу. 

"Били смо прилично шокирани оним што смо видели. Заиста нисмо знали шта се дешава“, рекао је Николас Лубик, члан истраживачког тима и додао да ова врста ајкула ретко поврати плен, сем када је под стресом или јој нешто не одговара.

Бодљикави мравојед (echidna) врста је копнене животиње која живи на тлу Аустралије и Нове Гвинеје. Припада групи сисара који се легу из јаја, имају бодље које вире из тела, а њушка им је као код мравоједа. Тачан број ових животиња у дивљини је непознат.

Тиграсте ајкуле су сваштоједи

Сматрају их чистачима, јер могу да поједу све што им је доступно.

Тиграста ајкула је остала неповређена после своје бодљикаве ужине, а научници су је обележили акустичним уређајем за праћење, пре него што су је вратили назад у воду.

У оквиру истраживачког пројекта, који је трајао од 2020. до 2023. године, научници су обележили 812 риба, ража и ајкула како би боље разумели њихово кретање и понашање.

Тиграсте ајкуле су на другом месту по броју напада на људе, одмах иза белих ајкула, наведено је у Међународном досијеу о нападима ајкула.

Према истраживањима која је радио познати природњак Дејвид Атенборо, бодљикави мравојед или дукокљуна ехидна, сматра се угроженом врстом и налази се на Црвеној листи Међународне уније за очување природе.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије