Читај ми!

Коперникус: Мај 2024. је 12. узастопни месец са рекордно високим температурама

Служба за климатске промене Коперникус коју финансира Европска комисија, забележила је да је мај 2024. био најтоплији мај на свету, са просечном глобалном температуром приземног ваздуха за 0,65°C изнад просека периода од 1991. до 2020. године.

Коперникус: Мај 2024. је 12. узастопни месец са рекордно високим температурама Коперникус: Мај 2024. је 12. узастопни месец са рекордно високим температурама

Мај је 12. узастопни месец у којем глобална просечна температура достиже рекордну вредност (за сваки месец) на основу података одговарајући месец.

Низ од 12 месеци потврђен је у време када Светска метеоролошка организација (СМО) и Метеоролошка канцеларија Уједињеног Краљевства објављују своје годишње ажурирање климатских предвиђања и које обједињује годишња и декадна предвиђања тих институција за блиску будућност, за период 2024-2028.

Извештај показује, да је вероватно да ће бар једна од наредних пет година бити најтоплија у историји, надмашивши 2023. годину.

Карло Буонтемпо, директор Службе Коперникус коментарише: „Шокантно је, али није изненађујуће да смо достигли овакав низ од 12 месеци. Иако ће овај низ месеци који обарају рекорде на крају бити прекинут, укупан утицај климатских промена остаје, и нема назнака промене у таквом тренду”.

„Живимо у до сада невиђеном времену, али такође имамо посебне технологије за праћење климе што може помоћи у прикупљању информација за наше акције. Ако успемо да стабилизујемо концентрације гасова стаклене баште у атмосфери у блиској будућности, можда ћемо моћи да се вратимо на ове `хладне` температуре до краја века”, додао је Буонтемпо.

„У протеклој години, са сваким новим месецом, наилазили смо на нове рекорде. Наша планета покушава нешто да нам каже. Али изгледа да је не слушамо. Рушимо глобалне температурне рекорде и жањемо невреме. Време је климатске кризе, време да се мобилишемо, делујемо и остваримо”, упозорава генерални секретар Уједињених нација, Антонио Гутереш.

Ушли смо у јун месец и прогнозе кажу да се, у нашем делу света, очекују високе температуре.

Од сутра у Србији температуре изнад 30 степени. Овај први тропски талас карактерисаће сунчано, топло и влажно време, а због спарине многи ће осећати и потешкоће у дисању.

Подаци Коперникове службе за климатске промене за мај показују:

-Глобална просечна температура за мај 2024. била је 1,52°C изнад прединдустријског просека из 1850-1900. године.

-Глобална просечна температура за последњих 12 месеци (јун 2023 – мај 2024) је највиша забележена, са 0,75°C изнад просека у периоду (1991–2020) и 1,63°C изнад прединдустријског просека из 1850–1900.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије