Читај ми!

Већа отпорност на суше, обнова земљишта и биодиверзитета – основне тачке овогодишњег Светског дана заштите животне средине

Већ пола века 5. јун се обележава као Светски дан заштите животне средине с циљем подизања глобалне свести о еколошким проблемима. Влада Србије одлучила је да улаже у пројекте заштите животне средине, и у томе има подршку Европске уније. Један од приоритета је санација депоније Дубоко код Ужица – наглашава министарка заштите животне средине.

Неопходна су велика улагања у капиталне зелене пројекте као што су регионални центри за управљање чврстим отпадом, изградња постројења за прераду отпадних вода, прелазак на еколошки прихватљивије енергенте, каже ресорна министарка. У плану је да се заврши шест регионалних центара за управљање отпадом.

„Депонија Дубоко је била предмет изградње регионалног центра и пре пожара, тело депоније ће се проширити, стабилизоваће се терен, ставиће се фолије, биодренови, све оно што је законски прописано по европским стандардима. Радиће се постројење за третман биогаса, како управо се не би ти гасови имали могућност паљења, односно то је оно ссто узрокује пожаре”, изјавила је Ирена Вујовић, потпредседница Владе Србије и министарка заштите животне средине.

Европска унија до сада је Србији донирала 582 милиона евра бесповратне помоћ за заштиту животне средине.

„Ове године Европска унија ће се посебно фокусирати на подизање свест о значају воде као виталног ресурса. И зато ћемо градити инфраструктуру третманом отпадних вода у Нишу, Краљеву, Брусу и Блацу. Потребна су нам иновативна решења за те проблеме”, каже Њ.Е. Емануеле Жиофре, амбасадор и шеф Делегације ЕУ у Србији.

„Суштина нашег рада се односи на иновације. Подржали смо 54 пројекта који имају иновативна решења за добијање енергије из обновљивих извора и смањење загађења а данас покрећемо нови позив који се односи на заштиту влажних станишта и биодиверзитета”, истиче Јакуп Бериш, стални представник УНДП-а у Србији.

Влажна станишта која су непроцењив ресурс за апсорпцију угљеника и за очување биодиверзитета постоје у више од 100 општина у Србији.

„Желимо да охрабримо организације цивилног друштва и предузећа да поднесу предлоге како бисмо видели да Србија постаје боље место за живот када је у питању животна средина и заштита воде ваздуха и тла. Њ.Е. Аника Бен Давид, амбасадорка Шведске у Србији.

Светски дан заштите животне средине обележава се под слоганом „Наша земља. Наша будућност. Ми смо генерација обнове”.

Ове године је посвећен јачању отпорности на све учесталије суше, као и важности обнове земљишта, очувања влажних станишта и биолошке разноврсности.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије