Читај ми!

Како вулкан на Антарктику избацује 80 грама злата дневно у ледени ваздух

Планина Еребус, крије један од најактивнијих вулкана на свету, који свакога дана избаци око 80 грама злата у хладан ваздух Антарктика. Антарктик је ледени континент са изузетно ниским температурама, али има и јаку вулканску активност.

Вулкан Еребус који је један је од 138 активних вулкана на Антарктику својом активношћу свакодневно избацује гас, који садржи кристализовано злато, у вредности од, како се процењује, скоро 6.000 долара.

Већина вулкана на Антарктику налази се на Западном Антарктику и Земљи Мари Берд. Док већина њих мирује, осам или девет антарктичких вулкана се сматра активним. Само три вулкана су еруптирала у новијој историји, иако је то било много другачије у далекој прошлости.

Вулкан Еребус назван је по старогрчком богу таме, а истраживачи истичу да је еруптирао и онда „када га је капетан сер Џејмс Кларк Рос први пут угледао 1841.године".

Вулканска активност у прошлости

Недавна истраживања базирана на прикупљању ледених језгара са Антарктика сугеришу да је континент био похаран гигантским вулканским ерупцијама током последњег леденог доба, од којих су многе биле веће од било које ерупције у модерној историји

Вулканска прашина може да се нађе у пречнику од 1.000 километара од вулкана, који има висину од 3.795 метара, пише IFL Science.

Златна прашина је само једна од многих честица које избацује вулкан са Еребуса, а један је од најозлоглашенијих вулкана на планети због катастрофе која се догодила 28. новембра 1979. године. Тада је авион на лету 901 авио компаније "Air New Zeland" ударио у једну од литица вулкана и усмрћено је свих 257 људи који су били у авиону.

Иначе, лет је био део промо-програма ове компаније који је путницима омогућио да путују на релацији од Окланда до Антарктика и назад, и који је требало да траје 11 сати, и обухвати разгледање предела из авиона.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара