Читај ми!

Узнемиравање моржева у Норвешкој кошта 1.100 евра

Туристa који се „сувише приближио моржу“ на норвешком архипелагу Свалбард мора да плати казну од скоро 1.100 евра. Власти наводе да је мушкарац „узнемирио“ животињу која је лежала на леду.

Због приласка моржу током обиласка архипелага Свалбард, један туриста мораће да плати казну од 12.500 норвешких круна, што је готово 1.100 евра.

Локалне власти саопштиле су да је човек „узнемирио моржа који је лежао на леду“. Грађани су видели мушкарца како прилази сисару како би га фотографисао и пријавили га локалном гувернеру, а делове инцидента приметили су и службеници.

На Свалбарду постоји закон који прописује да се људи морају понашати на начин који не доводи до непотребног узнемиравања дивљих животиња. Туриста је доведен у канцеларију гувернера, где је прихватио казну.

Гувернер охрабрује све да се држе на удаљености од моржева како их не би узнемиравали и како не би дошло до опасности по људе“, наводи се у саопштењу канцеларије гувернера.

Моржеви су изловљавани практично до изумирања на архипелагу Свалбард све до 1952. године када су заштићени законом, наводи Норвешки поларни институт.

Упркос деценијама заштите, број моржева у региону је и даље низак и они остају на Норвешкој националној црвеној листи, која идентификује врсте које су у опасности од изумирања у тој европској земљи.

Од следеће године ступиће на снагу нова правила за моторни саобраћај на мору, посебно усмерена на заштиту моржева, где ће бити забрањено да им се свесно прилази на удаљеност мању од 150 метара. Ограничење брзине биће пет чворова за било који моторни саобраћај у кругу од 300 метара од уочене животиње.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара