Читај ми!

Пројекат „Екоопштина“ као значајна подршка еколошкој транзицији

На Светски дан рециклаже амбасада Француске у Србији, Министарство заштите животне средине и Делегација Европске уније, објавили су почетак трећег циклуса конкурса за одрживе градове Екоопштина. Пројекат „Екоопштина“ је осмишљен са жељом да се градовима и општинама пружи подршка како би у потпуности одиграли своју улогу у еколошкој транзицији у Француској и Србији.

Општине и градови могу да се пријаве попуњавањем упитника, који су доступни на сајту www.ekoopstina.rs, до 7. јула ове године.

„У протекле две године, више од 100 градова је учествовало на конкурсу, скоро 700 службеника и изабраних представника је учествовало на семинарима, а неколико стотина деце је представило своје пројекте“, рекао је Пјер Кошнар, амбасадор Француске у Србији.

Претходна два издања програма омогућила су да представници 16 градова и општина из Србије посете Париз, Лил, Ницу, Клермон Феран и Ланс и обиђу постројења и фабрике за прераду отпада и пречишћавање воде и кроз добре примере сазнају више о енергетској ефикасности и одрживој урбаној мобилности.

„Зашто нам је важан овај пројекат? Управо због тога што су јединице локалне самоуправе те где се све ове активности спроводе и изузетно је значајно да када се изгради зелена инфраструктура на којој ми заиста интезивно радимо и као што видите већ знамо шта ћемо постићи у наредном периоду, Изузетно је важно да сви државни службеници који се налазе у локалу буду спремни да касније управљају свим тим постројењима“, истакла је Сандра Докић, државна секретарка Министарства заштите животне средине Србије.

Конкурс је отворен у четири категорије – одрживо управљање отпадом и водом, енергетска ефикасност зграда, паметни градови. Осам награђених општина посетиће Француску. 

„Учешћем у пројекту 'Екоопштине' НАЛЕД жели да промовише најбоље праксе у унапређењу квалитета живота и јачењу партнерства јавног и приватног сектора, у достизању циљева заштите животне средине и једнако важног стандарда из поглавља 27“, каже Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД-а.

„Хтео бих да кажем да и актуелни стратешки план сталне конференције градова и општина препознаје тему заштите животне средине, енергетске ефикасности, комуналних делатности и одрживог урбаног развоја као приоритетне“, наводи Иван Миливојевић, заменик генералног секретара СКГО.

Конкурс је отворен за све наставнике и ученике у Србији који раде на заштити животне средине.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво