Читај ми!

Један одсто најбогатијих на свету загађује као пет милијарди људи

Емисије угљен-диоксида и угљен-моноксида које су последица делатности један одсто најбогатијих на планети једнаке су загађењу које ствара пет милијарди људи, односно две трећине становништва Земље.

Најбогатијих један одсто, односно 77 милиона људи, одговорни су били 2019. године за чак 16 одсто глобалног загађења из фосилних горива, наводи се у извештају организације „Оксфам“.

Та количина је већа од укупног загађења из друмског саобраћаја широм света и директно ће утицати на смрт милиона људи до 2030. године.

Извештај показује огромну разлику угљеничног отиска супербогатих, чији животни стилови умногоме доприносе климатској кризи, у односу на сиромашне и средњу класу који трпе највеће последице.

„Супербогати пљачкају и загађују планету до тачке уништења, а они најсиромашнији плаћају највећу цену“, истакла је виша саветница у „Оксфаму“ Кијара Лигуори.

Аутори извештаја наводе да би просечном појединцу и припаднику осталих 99 одсто становништва било потребно 1.500 година да у атмосферу емитује угљеника колико и најбогатији милијардери загаде за годину дана.

„Ово је неправедно у својој сржи“, додао је Лигуори.

Неке од кључних тачака извештаја су:

– Од деведесетих година, најбогатијих један одсто сагорели су два пута више фосилних горива него најсиромашнијих 50 одсто.

– Емисије најбогатијих ће до 2030. године бити 22 пута веће од нивоа који је компатибилан са Климатским споразумом из Париза. У поређењу с тим, емисије најсиромашније половине глобалне популације износе тек петину онога што је зацртано у Паризу.

– Најбогатијих 10 одсто одговорно је за половину укупних емисија.

Извештај „Оскфама“ долази две недеље уочи 28. Климатског самита УН у Дубаију, где ће се окупити светски лидери како би преговарали о борби против глобалног загревања.

петак, 08. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара