Читај ми!

Плогинг – вежбаш, чистиш и чуваш природу

Упркос томе што велики број грађана и даље баца отпад где стигне, има и оних који верују да својим примером могу да утичу на подизање еколошке свести. Плогинг је нови правац у фитнесу, настао у Шведској, који спаја спортове у природи и сакупљање отпада.

Плогери се труде да прикупе највише смећа, пре свега да би природа била чистија. Слободан је тренирајући у природи почео да сакупља смеће.



„Веома је тешко да очистите све зато што константно нове количине на свако скупљено смеће, дупло се ја мислим више баци, то је прво, друго, не знате ко је крив за то, да ли је нека индивидуа, да ли је систем, да ли је ово, да ли је оно, али у суштини све се своди своди на то да ми сами не размишљамо о посљедицама својих поступака“, каже мастер професор спорта и физичког васпитања и фит клинер, Слободан Смиљанић.

Треће светско првенство у плогингу одржано је у Ђенови, где су се представници Србије високо пласирали.

„Ја сам први у свету по сакупљеном електронском отпаду. То значи да сам сакупљао аутоакумулаторе, десктоп рачунаре, штампаче, гомилу батерија... Смећа има свуда и само је важно да подигнемо свест“, наводи чистач стаза Милош Станојевић.

Отпад сакупљају и планинари јер се смеће може наћи чак и на највишим светским врховима.

„Постоји податак фасцинантан за Монт Еверест кажу да је најзагађенији. Да ли можемо да верујемо да једна планина, врх који је највиши на свету – на 8.898 метара, да буде загађен? Ето колико је наша планета оштећена и колико апелујемо и молимо све грађане да једноставно поведу рачуна“, истакла је Зорица Милошевић, планинар.

Прошле године је у Србији генерисано више од три милиона тона комуналног отпада. Нажалост, много је више оних који бацају отпад од оних који чисте. На пример после акције чишћења приобаља код Савског рукавца врло брзо смеће се поново накупило.

„Мислим да је једини начин да људи престану да бацају смеће да постоје финансијске последице по сваку индивиду која нешто уради и да се свака пријава тих ствари узме за озбиљно. Србија није толико велика земља. Нас има довољно да ми, ако затегнемо ствари у смислу и система и ми, лично своју свест, наравно уз помоћ државе, мислим да Србија врло брзо може да постане зелена оаза Европе“, истиче Слободан Смиљанић.

Требало би да светско првенство у плогингу 2025. године буде у Србији, на Фрушкој гори.

петак, 05. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару