Читај ми!

Сеизмолошком заводу недостају стручњаци – ко прати земљотресе

Могу ли машине да замене људе, питање је које се намеће после информације да Републички сеизмолошки завод нема довољно запослених.

Зграда Републичког сеизмолошког завода не само да делује празно, већ и јесте. На улазу тихо и мирно. Овде ради свега седморо људи, двоје на одређено. Због тога већ 10 година не постоје ноћна дежурства.

Кроз приправност је обезбеђено стално присуство дежурног сеизмолога, он се активира и радом на даљину ажурира податке о земљотресу. Дежурна служба је организована тако што постоји дежурни сеизмолог који у току радног времена прати ситуацију, а ван радног времена је рад организован у виду приправности, где се по обавештењу о земљотресу дежурни сеизмолог активира“, рекао је Дејан Валчић, директор Републичког сеизмолошког завода.

Нема довољно људи за обављање свих послова у Републичком сеизмолошког заводу, каже Валчић. За последњих 10 година неки су отишли у пензију или у другу фирму, јер почетне плате су око 400 евра.

Некада је овде радило 10-так сеизмолога, а сада су на тим позицијама само два, али без дипломе Рударско-геолошког факултета. А тамо се све мање младих уписује на смер геофизике.

„Ми смо у последњих неколико година имали неколико студената који су желели да се баве сеизмологијом и они су били што на пракси што у неком радном односу у Сеизмолошком заводу, а онда су свој пут потражили даље ван те институције“, рекла је проф. др Драгана Ђурић, Рударско-геолошки факултет.

„Мислим да младе генерације желе да живе у неком виртуелном свету, а не у реалном и да преузми неку врсту одговорности једног дана као инжењери, и мислим да ће за 5,6 година бити озбиљан проблем када више не буде било инежњера наше струке“, рекла је проф. др Биљана Аболмасов, декан Рударско-геолошког факултета.

Републички сеизмолошки завод постоји од 1893. године. Опрема је временом постајала савременија, па су и нека радна места затворена, након што су људи отишли у пензију.

У Србији постоје 24 сеизмолошке станице које шаљу податке у зграду Завода у Београду и аутоматски се објављују на сајту. Када се догоди земљотрес,то се одмах види на монитору. Завод је расписивао конкурсе запошљавање, међутим, безуспешно.

„Ове године пет јавних конкурса је расписано на који се пријавило врло мали број кандидата или ниједан, и од њих смо имали ситуацију да нису прошли ни основне провере компетенције коју организује Служба за управљање кадрова Републичких органа“, рекао је Дејан Валчић, директор Републичког сеизмолошког завода.

Проблем је то што је последњих година више кандидата било са Математичког и Факултета за физику. Ипак, после дужег времена, за који дан у Сеизмолошки завод долазе два нова сеизмолога, са дипломом Рударско-геолошког факултета. Јесте да их је мало, али, без обзира на то, у сваком тренутку, податке о земљотресу има ко да анализира.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару