Гашењем светла на сат времена послата порука – Спасимо планету Земљу

На један сат последње суботе у марту, милиони људи широм света искључују светла како би исказали симболичан чин подршке Земљи. Тај један сат у мраку, осим што уштеди електричну енергију, шаље и важне поруке.

Сат за нашу планету покренут је у Сиднеју 2007. године као грађанска иницијатива у знак протеста против климатских промена и позив на хитну акцију.

„Током овог сата и ове Акције, желимо да подстакнемо све грађане широм планете да се укључе у заштиту животне средине, како своје локалне тако и на планетарном нивоу“, рекла је Александра Угарковић из "Светске организације за заштиту природе у Србији".

Најновије објављено истраживање које се ради у 17 држава широм света, почев од 2014. године, показује да 30 посто грађана директно погађа недостатак воде, а чак 58 одсто грађана изражава велику забринутост због тих несташица.

У истом том истраживању можемо да нађемо и податак да чак 37 посто испитаника као директног кривца за катастрофалне суше и недостатак воде, наводи климатске промене.

Свет се више од годину дана суочава са незабележном енергетском кризом и штедња енергије је неопходна. И наши грађани су почели да штеде струју - у фебруару, у односу на исти месец прошле године уштедели су више од 36 одсто, а то значи да је скоро 1.400.000 домаћинства успело и да смањи рачуне.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво