Читај ми!

Како је највећа жаба на свету постала угрожена врста

Жаба голијат, необично велики водоземац који настањује Камерун и Екваторијалну Гвинеју, често је била на тањиру локалног становништва. Укусно месо и убрзано уништавање њеног станишта сатерало ју је у теснац из којег покушавају да је спасу удружења за очување природе и заштиту угрожених врста.

Када се Седрик Фогван први пут сусрео са водоземцем познатим као жаба голијат (Conraua goliath), био је импресиониран његовим димензијама. Ова животиња нарасте до величине мачке и највећа је жаба на свету.

„Као да држите (људску) бебу“, каже Фогван присећајући се момента када је имао једну у рукама током спасилачке мисије.

Стручњак за очување природе из Камеруна био је толико задивљен да је покренуо пројекат за заштиту ове угрожене врсте.

„Када сам открио да је ова врста јединствена – највећа на свету – рекао сам да је то нешто што не можемо лако да нађемо другде и био сам поносан на то. Људи у овој области кажу да су благословени што имају тако нешто. Придају томе културну вредност“, објашњава Фогван.

Деценијама се жаба голијат немилице изловљавала у Камеруну и Екваторијалној Гвинеји. Коришћена је у исхрани, а неретко је продавана као кућни љубимац.

Иако жаба голијат није једини водоземац којем се црно пише због укусног меса, њено станиште поред река и потока убрзано се уништава и ова врста жабе сада је означена као угрожена на званичној Црвеној листи угрожених врста.

Жаба Conraua goliath мало је позната науци, а чак и у Камеруну многи нису свесни њене вредности за екосистем. Тамањење инсеката који оштећују усеве само је једна од корисних активности овог водоземца.

Тим за очување природе ради на томе да убеди ловце да постану „грађани-научници“ и да бележе где и када су видели ове жабе уместо да их убијају и користе за храну.

Такође, ради се на томе да локално становништво научило да узгаја пужеве како би се обезбедио алтернативни извор хране.

Труд активиста полако почиње да се исплати, а жаба голијат враћа се у реке резервата „Маунт Нлонако“.

„Верујем да их [жабе] можемо сачувати и да можемо да наставимо да будемо поносни на њих“, каже бивши ловац на голијате који је успео да спасе једну жабу од комшије који ју је ухватио.

Пројекат спасавања највеће жабе на свету подржавају бројне организације за заштиту природе и угрожених врста. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару