Јелка у дом доноси радост и мирис четинара- како је неговати
У време новогодишњих празника јелка доноси радост и ведрину у наш дом. Још ако смо одабрали ону са бусеном, имамо привилегију да уживамо у мирису четинара. Како би јелка дуго трајала и после празника, важна је правилна нега.
Обична јела, сребрна смрча и Панчићева оморика најчешће су новогодишње јелке. Стручњаци улгавном препоручују оморику и сребрну смрчу јер најбоље подносе промену температуре и лакше се привикавају на градске услове. Популарне су и патуљасте јелке, које имају лепе купасте крошње.
Обичај кићења јелке на наше просторе датира с почетка 19 века, а прва јавна окићена јелка била је у Суботици.
Јелке су се у почетку украшавале бомбонама, медењацима, орасима, јабукама.. али временом су се и украси мењали. Симболизују напредак и обиље. Свећице и стаклене кугле имају улогу да нам осветле годину која долази.
Када су јелке посађене у земљу добро је и сигурно, али када се гаје у саксији у затвореном простору нега не сме да изостане
Приликом куповине јелке битно је да је постепено навикавате на температуру, да се са ниске температуре не унесе одмах у стан већ у прелазну просторију. У том простору јелка би требало да проведе дан или два,а потом је унесите у просторију.
Приликом садње јелку треба обилно заливати, без обзира на температуру, јер та влага њој не смета, већ служи да сабије ваздух који има у међупростору између бусена и новог станишта.
Новогодишња јелка може да израсте у високо стабло, па пажљиво треба бирати место за садњу, да не буде у близини објеката, електричних и телефонских каблова.
Уколико немате где да засадите јелку, можете је однети у фирму која се бави одржавањем јавних зелених површина, јер они имају план садње.
Некада се веровало да се зелене јелине гранчице уносе у кућу како би нас подсећале на лепоту свежих биљака и на то да ће дугу хладну зиму ускоро заменити пролеће.
Коментари