Уништавамо им станишта, убијамо их и трујемо, а од њих зависимо - чувајмо птице

У овом периоду године милиони птица селица напуштају Европу и селе се ка југу где проводе зиму. У оквиру Европског викенда посматрања птица, и Друштво за заштиту и проучавање птица Србије организовало је излете за љубитеље птица на 20 локација широм земље. Овогодишња тема је „Како бити добар посматрач птица", али и како им сачувати станишта и спречити њихово уништавање.

Организовано је посматрања птица у више од 35 земаља, како би се пажња јавности усмерила ка очувању дивљих птица. На глобалном нивоу, установљено је да за више од хиљаду и 300 врста птица постоји висок ризик од изумирања. Чак 213 врста спада у критично угрожене. 

„Да би заштитили птице морамо прво да научимо доста тога о њима. Лов мора да се контролише. Загађење ваздуха, воде, земљишта свакако је лоше за птице. Морамо да заштитимо њихова станишта. Да би заштитили животну средину морамо да разумемо да смо и ми део ње. Све што учинимо да заштитимо наше окружење то ће се нам се вратити", каже Антоан Авињон из Делегације ЕУ у Србији.   

Трећина птица у Европи је угрожена због активности људи - неодрживе пољопривреде, сече шума, лова, климатских промена, загађења природе. 

„Птице су важан део биодиверзитета. Кад мислимо о биодиверзитету, морамо да мислимо о климатским променама. Ниво мора се подиже, све су чешћи екстремне временске непогоде   које погађају станишта. Очување биодиверзитета је начин природе да се бори против климатских промена и  јако је важно да се заштите птице и сав дивљи свет и станишта", упозорава Доминик Нил из Амбасаде Велике Британије у Београду.

У Србији, како показује Црвена књига фауне постоји ризик да ишчезну 352 врсте птица. Неке од њих се у Србији гнезде и размножавају (255 врста), а неке су само у пролазу. Ишчезло је 14 врста птица, 15  је критично угрожених врста. Најугроженији су лешинари који су чистачи природе. 

„Ми уништавамо њихова станишта и прекидамо њихове коридоре којима се селе. Ми их убијамо, ми их трујемо. Постављамо небезбедне енергетске објекте који им ометају сеобе. Ми смо пуно тога лошег урадили птицама које су нама увек чинила добро... На крају крајева, опстанак човека на овој планети директно зависи од тих птица", изјавио је Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Охрабрује чињеница да данас на хранилишту на Увцу има и до 500 јединки белоглавог супа и да се у Војводини гнезде три пара орлова крсташа.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару