Иде ли крокодил двометраш ка Хамбургу

Крокодил у реци у Немачкој. Полиција и надлежне службе за њим безуспешно трагају још од петка. Шансе за преживљавање су му добре, оцењују стручњаци. А неки нагађају да га речне струје носе ка граду Хамбургу.

У реци Унструт на југу немачке покрајине Саксонија-Анхалт виђен је крокодил, дугачак два метра. Последњих неколико дана више људи се обратило полицији тврдећи да су га видели како плива реком.

Уследила је опсежна потрага и забрана купања у том подручју све до 6. септембра. И порука пецарошима: будите опрезни.

Полицијска јединица задужена за заштиту вода током викенда је претраживала реку.

Крокодила су тражили и из ваздуха. У потрази су учествовали и служба Немачког друштва за спасавање (ДЛРГ), ватрогасци, као и службеници Канцеларија за јавни ред и Ветеринарске службе.

Потрага за крокодилом није уродила плодом и након тога је обустављена. „Конкретних доказа о крокодилу нема“, изјавио је председник округа Гец Улрих.

Потрага за гмизавцем започела је још 28. августа ујутро, након што су пецароши пријавили да су вече пре тога видели крокодила у близини села Лаух ан дер Унструт.

Следећег дана привремено су затворени канали у Трездорфу и Вецендорфу.

Крокодил побегао из зоолошког врта?

У медијима, али и на друштвеним мрежама много се прича и нагађа о томе како је та животиња могла да доспе у немачку реку.

Сличан случај последњи пут је забележен 1994. године у Дормагену код Диселдорфа када је један крокодил побегао из зоолошког врта.

Радило се о кајманском алигатору дугом 80 центиметара, којег су на крају успели да ухвате. Након тога добио је и надимак „Семи“ или „Звер из језера Багерзе“.

Гласине које сада круже интернетом веома су маштовите. По једној од њих гмизавац је успео да побегне из зоолошког врта Мемлебен у Кајзерфалцу, који се налази у близини реке Унструт.

Та вест је међутим одмах и демантована, јер у том зоолошком врту и нема крокодила.

Друга гласина је да се ради о крокодилу који је у место Карсдорф, такође у близини реке, стигао још пре неколико деценија. Ни та вест није потврђена као истинита.

Теорија која је, чини се, једина могућа, јесте да је крокодил првобитно био нечији кућни љубимац: „Вероватно је држан незаконито, а онда је постао сметња свом власнику, који га је, претпостављам, пустио“, рекао је за лист Билд директор зоолошког врта у Халеу Денис Милер.

Милер је полицији и онима који су укључени у истрагу саветовао да крокодила траже у сумрак или ноћу, јер преко дана крокодили дремају.

На путу ка Хамбургу

Ако се у реци заиста налази крокодил, стручњаци сматрају да он има релативно добре шансе да преживи. И да уз помоћ речних струја чак стигне и до Хамбурга.

Оливер Вингс са Универзитета Мартин Лутер Хале-Витенберг у изјави за немачку новинску агенцију ДПА подсећа да су крокодили хладнокрвне животиње које могу да се прилагоде температурама већим од 20 степени. Хране се рибама и паткама.

„Иако се крокодили заправо боје људи, они су опасне животиње. Чини се да су спори, али брзином муње могу да искоче и по неколико метара из воде“, објашњава стручњак и наглашава: „Сви морају да буду свесни ризика да би то заиста могло да буде истина, односно да је то прави крокодил“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару