Неизвесна судбина величанственог вековног храста старијег од Канаде у срцу Торонта

У сенци облакодера у центру Торонта поносно стоји три века стар храст, а градске власти и грађани покушавају да очувају величанствено дрво које је старије од саме Канаде.

Висок 24 метра, црвени храст у центру Торонта никао је пре око 300 година, у време када су француски истраживачи трговачку станицу на оближњој обали језера Онтарио.

Храст се сада налази у приватном дворишту у срцу стамбеног насеља Норт Јорк. Његово огромно стабло обима је пет метара, а наслања се на кућу из 60-их година.

Лети његове велике гране бацају сенку и потпуно заклањају читаво двориште од сунчевих снага. Међутим, нови власник куће рекао је да не може да пришти трошкове одржавања тако великог дрвета, као и чињеницу да његово снажно корење угрожава темељ куће.

Због велике крошње такође постоје страхови да је храст рањив на јаке ветрове и олује.

Да би га заштитили, градски одбор Торонта усвојио је одлуку 2018. године да град купи земљиште, сруши кућу и направи мали парк око храста.

Прошле године постигнут је договор са власником земљишта да парцелу прода граду. То је одушевило локално становништво које већ дуго апелује да се храст сачува.

Стручњаци кажу да би уз добру негу и под правим условима храст могао да живи још барем 200 година.

„Овакво дрво је веома скупо за одржавање. Ако би земљиште било јавно, град би могао да се стара о њему много боље него ја“, каже Али Симага, који је купио парцелу са кућом 2015. године.

Симага каже да не жели да буде себичан, већ да у храсту сви треба да уживају.

Договор, међутим, још није окончан. Понуда града о куповини има један услов - приватне донације морају да покрију половину цене земљишта, односно 325.000 долара.

И поред обећавајућег почетка прикупљања новца (локални филантропи су одмах донирали 100.000 канадских долара), акција која је почела децембра 2019. потпуно се успорила избијањем пандемије почетком ове године.

До средине јула, око 125.000 канадских долара, односно око 30 одсто циља, је прикупљено. Уколико до краја године се не прикупи новац, будућност великог храста била би неизвесна.

Дрво лежи на некадашњој трговачкој стази, коју су користили домороци, а потом и европски трговци крзном за пренос робе. Трговачка стаза била је део руте, која се протезала од Мексичког залива до северне обале језера Супериор.

Путници и трговци су користили дрвеће као оријентире. Овај храст је већ био прилично велики када су Французи изгубили територију од Британаца, који су основали град Јорк – касније од 1793. године Торонто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару