Уживајте у парку природе, али га само оставите онаквог каквог сте га затекли

Око 42.000 хектара златиборских падина проглашено је Парком природе. Тај најлепши део Златибора посети више од 27.000 гостију. Од њих, чуварска служба Парка природе очекује само да га оставе онаквог каквог су га затекли.

Аутохтоне шуме белог и црног бора, разноврсна вегетација, око 140 врста птица – скоро половина од свих регистрованих у Србији – водопади и пећине, манастирски комплекси Увца и Дубраве, цркве брвнаре у Доброселици и Јабланици – најсјајнији су драгуљи ниске заштићеног подручја на Златибору.

О Парку природе брине чуварска служба. Апелују на несавесне туристе да не пале ватру на излетиштима јер би могли да изазову пожар, да покупе смеће за собом како би и потомци уживали у благодетима Парка.

„Апелујемо на заљубљенике у мото спортове, да ли били двоточкаши или четвороточкаши да своје, жеље, активности и атрактивне вожње преусмере са лепих ливада и паштњака, где тим неадекватним коришћењем оштећују биљни покривач, а самим тим угрожавају и живи свет преусмере на шумске путеве, шумске стазе“, наводи Бошко Шопаловић, управник Парка природе на Златибору.

За протекле три године чувари су обележили границе Парка, око 150 километара планинарских стаза, поставили мобилијар на најатрактивнијим местима, будно мотрећи и на евентуалну нелегалну градњу у Парку са три степена заштите.

У првом степену заштите, у којој је на пример, клисура Црног Рзава, Увца и Виогора, није дозвољена градња. У другом степену има градње, али не и хотела, а у трећем је могућа градња, али уз обавезне услове Завода за заштиту природе.

Парк природе, омеђен рекама Увац и Катушница, планинама Муртеницом и Мокром Гором, простире се на подручју општина Чајетина, Нова Варош и Прибој, и делу града Ужица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару