Где су нестали билиони тона леда

„Изненађени“ научници кажу да нема сумње да је за нестанак 28 билиона тона леда од 1994. године, главни узрок глобално загревање.

Са површине Земље, од 1994. године, нестало је укупно 28 билиона тона леда. То је откриће британских научника који су анализирали сателитске снимке Земљиних полова, планина и глечера како би утврдили колико је глобално загревање утицало на тањење леденог покривача, пише британски Гардијан.

Научници са универзитета у Лидсу, Единбургу и Лондону описали су количину губитка леда као „запањујућу“ и упозорили да њихове анализе указују на то да ниво мора расте због топљења глечера, те да би тај пораст могао да се до краја века попне на читав метар.

„Да би било јасније: савки сантиметар раста нивоа мора на светском нивоу значи да милион људи из нижих предела остаје без места за живот“, објшњава професор Енди Шепард, директор центра за истраживање поларних области при Универзитету у Лидсу. 

Научници такође упозоравају да топљење леда у тим количинама озбиљно смањује способност Земље да рефлектује сунчеву радијацију назад ка свемиру.

Лед, који је бео, нестаје, а море или тло које се помаља испод леда упијају све више топлоте, на тај начин додатно повећавајући загревање планете. 

Осим тога, хладна, свежа вода која тече из глечера који се топе озбиљно нарушава биолошку равнотежу вода Арктика и Антарктика, док губитак леденог покривача у планинским регијама прети да збрише изворе свеже воде на које локално становништво рачуна. 

„Истраживачи су некада проучавали само поједине области, попут Антарктика или Гренланда, где се лед топи. Ово је први пут да је неко проучио целу површину леденог покривача који нестаје свуда на планети. Оно што смо пронашли нас је запањило“, рекао је Шепард.

Према његовим речима, количина леда која је заправо нестала током година, нажалост, поклапа се са најгорим предвиђањима Панела климатсних промена (Intergovernmental Panel on Climate Change).

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару