„Врата пакла“ код Прибоја – пријепољска депонија еколошка бомба

Еколошка равнотежа одавно је нарушена у долини Лима. Ту се накупило све што људима није потребно од Плава до прибојске хидроцентрале. Тога смо постали свесни посебно овог лета када смо приморани да одмор проведемо у Србији, а у врелим данима крај свеже воде Лима могли смо само да се сликамо. Одговорност није само на појединцима, већ и на надлежнима који би требало да управљају отпадом.

Гледано са висине, природа лепотом зауставља дах, а из чамца еколошка катастрофа. Годинама се загађује и ружи Потпећко језеро које је некада било рај за купаче. Еколози обећавају да ће ускоро поставити сајлу уз помоћ које ће лакше уклањати отпад који стиже из пет црногорских општина и Пријепоља.

Синиша Лаковић из еколошког удружења „Јастреб“ из Прибоја сматра да би требало забранити депоновање смећа на обалу Лима. То би било једино трајно решење. 

Према његовим речима Прибој је угрожен пошто је последња општина у Србији кроз коју протиче Лим. Све што се у реку баци дође до тог града.

„Ми смо свесни да ово није трајно решење, али је боље решење него сада како је“, каже Лаковић.

Пријепољска депонија је еколошка бомба. Још једна, нешто мања, је уз Лим и на територији прибојске општине.

На градској депонији „Дубоко“ у Друглићима одлаже се отпад из Прибоја и суседне општине Нове Вароши. Иако ово смеће не завршава у Лиму, свакодневни су пожари и шири се дим. Прибојци депонију због тога називају и „Врата пакла“.

Неодговорно понашање са отпадом удаљава Србију од европског пута.

„То цело 27. поглавље је толико далеко и од људи и од локалних самоуправа које немају ресурсе без помоћи министарства, државе, Европске уније и умрежено трипартитно Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе, да би решили овај проблем“, наглашава Горан Рековић из Удружења грађана „Примус“ из Прибоја.

Као могуће решење одавно је припремљен пројекат за изградњу регионалне депоније, али га кочи неспособност три општине и надлежног министарства, каже први човек Прибоја.

„Имате 'Стањевину' и имате нерешено питање предузећа које треба да газдује регионалном санитарном депонијом. Имате игноранцију министарства. Кад општине нису способне, очигледно видите да нису способне да воде тако значајан пројекат. То је дужност и обавеза министарства да ради. Они су отприлике волели да се сликају, да праве неке пројекте који немају везе са суштином“, каже Лазар Рвовић председник општине Прибој.

Волели би грађани и да се као некад окупају у Лиму, али им је због свега што носи вода, остало само да се сликају на обали.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару