Флорида пушта 750 милиона генетски модификованих комараца

План да се ослободи више од 750 генетски модификованих комараца на Флорида Кизу 2021. и 2022. године добио је коначно одобрење власти, упркос жустром противљењу локалног становништва и коалиције удружења за заштиту животне средине.

Одобрен од стране државне Агенције за заштиту животне средине у мају, пројекат је осмишљен да се тестира врста генетски модификованог комарца која би била алтернатива прскању великих количина инсектицида.

Врста комарца aedes aegypti која живи и размножава се на Флориди, шири неколико смртоносних болести, попут зика, денге и жуте грознице.

Компанија „Окситек“ развила је 2012. године мужјака названог OX513A, „програмираног“ да угине пре него што достигне зрелост, сем ако се развија у средини и води која садржи антибиотик тетрациклин.

Одређеној количине OX513A биће омогућено да живи и размножава се са женкама, али ће њихово потомство такође наследити „програм“ за рано умирање, што ће ограничити популацију.

Нови генетски модификован мужјак OX5034, који ће бити ослобођен, измењен је тако да из јаја које оплоди женке одумиру у фази ларве, пре него што се излегну и нарасту довољно да почну да се хране крвљу и шире болести.

Само женке се хране крвљу, која им је потребна да би развила јаја. Мужјаци се хране нектаром и не преносе болести.

Експеримент као Парк из доба јуре 

Ипак, бројне организације се противе оваквом потезу.

„Уз све ургентне кризе са којима се суочавамо – пандемијом ковида 19, расним неједнакостима, климатским променама – администрација је одлучила да користи новац пореских обвезника и ресурсе на експеримент који подсећа на Парк из доба јуре", каже Џејди Хенсон, директорка Међународног центра за технолошке процене и безбедност хране.

„Сада је и округ Монро дао коначно одобрење. Шта би могло да крене по злу? Не знамо, јер је Агенција за заштиту животне средине незаконито одбила да озбиљно анализира ризике по природу“, истиче Хенсонова.

Осим на Флориди, генетски модификовани комарци биће ослобођени у тексаском округу Херис са истим циљем. 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару