Немци ће морати да шетају своје љубимце два пута дневно, најмање сат времена

Пси морају да се шетају – најмање два пута дневно, каже немачка министарка пољопривреде. И зато планира да уведе нова правила за власнике паса. А ко ће то да контролише? Па покрајине, одговара савезна министарка.

Немачка министарка пољопривреде Јулија Клекнер (ЦДУ) намерава да псима загарантује довољно шетње и пажње, али и да уведе строжа правила за транспорт домаћих животиња, односно кућних љубимаца, као и за њихово одгајање.

Министарство пољопривреде најављује да би нова уредба требало да буде објављена у првим месецима следеће године. Министарка Клекнер већ је припремила нацрт, који би још требало да се усагласи с покрајинама и стручним удружењима.

Шетња – најмање два пута дневно

Уредба би требало да, између осталог, обавезује власнике паса да својој животињи обезбеде најмање две шетње дневно, укупно сат времена, ван кавеза одгајивачница. „Домаће животиње нису плишане меде – морају се узети у обзир њихове потребе“, изјавила је министарка за немачку агенцију ДПА.

Пси морају довољно да се крећу и не би смели да буду остављани предуго сами. Приватни и професионални одгајивачи морали би да са својим штенцима проводе најмање четири сата дневно, како би се навикли на људе.

Такође би требало да се регулише да један одгајивач може истовремено да се брине о највише три легла – дакле о потомству једне кучке. Везивање паса, односно држање паса стално на ланцу требало би у основи да буде забрањено, односно да се дозвољава само под одређеним околностима.

Контрола у надлежности покрајина

На питање, како би све то требало да се контролише, посебно када је реч о приватним власницима животиња, портпаролка министарке одговорила је да су за то надлежне покрајинске службе. Али, оне неће сигурно да звоне код сваког власника пса на врата и питају да ли је прошетао свог љубимца. То се пре свега односи на оне који кучиће држе у кавезима, дакле на одгајивачнице.

Министарка Јулија Клекнер жели такође да пропише да транспорт животиња унутар Немачке сме да траје највише четири и по сата, уколико температуре пређу 30 степени целзијуса. „Баш током лета и када су температуре високе, морали бисмо да спречимо да животиње додатно пате“, каже Клекнер. „Због тога спроводим строжа правила транспорта, која надилазе правила на нивоу Европске уније“, одлучна је немачка министарка пољопривреде.

Поред најављених нових правила, власници паса у Немачкој обавезни су и да плаћају порез за своје љубимце. То, на пример у Бону износи 150 евра годишње уколико имају једног пса – за другог пса 192, а трећег и сваког следећег 240 евра годишње. Порез за „опасне псе“ (псе за борбу) годишње износи 780 евра – за првог пса. За другог опасног пса и сваког следећег 1.020 евра.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару