Читај ми!

Милијардер полетео на прву приватну шетњу свемиром

Милијардер Џаред Ајзакман полетео је ракетом „Спејс Икс Фалкон 9" на путовање које је означено као прва приватно финансирана шетња свемиром.

Милијардер полетео на прву приватну шетњу свемиром Милијардер полетео на прву приватну шетњу свемиром

Мисија, названа "Polaris Dawn", прва је од три које финансира оснивач предузећа за обраду новчаних трансакција „Шифт 4“, Џаред Ајзакман.

Он је на броду као командант заједно са својим блиским пријатељем Скотом 'Кидом' Потитом, који је пензионисани пилот ваздухопловних снага, и две инжењерке „Спејс Икса“, Аном Менон и Саром Гилис.

Свемирска летелица, названа Резилијенс (Resilience), ићи ће у орбиту до висине од 1.400 километара. Ниједан човек није био тако далеко откако је Насин програм Аполо окончан седамдесетих.

Астронаути ће проћи кроз регион свемира познат као Ван Аленов појас, у коме је врло висок ниво радијације, али ће посада бити заштићена свемирским бродом и новонадограђеним свемирским оделима.

Неколико пролаза кроз овај појас ће их изложити радијацији коју астронаути на Међународној свемирској станици искусе током три месеца боравка, што је у прихватљивим границама по људско здравље.

Циљ им је да истраже ефекте које релативно кратко, али безбедно излагање овим нивоима радијације има на људско тело.

Посада ће други дан у свемиру провести на максималној висини, и спровести до 40 експеримената, укључујући међусателитску ласерску комуникацију између свемирске летелице Драгон и сателитске констелације Старлинк компаније „Спејс Икс“.

Ако све буде ишло по плану, трећег дана мисије, очекује се да ће Ајзакман и Сара Гилис покушати прву приватно финансирану шетњу свемиром, која би требало да траје два сата.

Шетња ће се обавити на висини од 700 километара у земљиној орбити. Астронаути ће тестирати нова астронаутска одела за ванвехикуларне активности (ЕВА) која су, како им име каже, надограђена од одела за интравехикуларне активности (ИВА) за рад ван свемирских летелица.

Ново ЕВА одело има екран на шлему, који пружа информације о потребним параметрима. За ЕВА одела се каже да су довољно удобна и флексибилна да се могу носити током лансирања и слетања, елиминишући потребу за засебним ИВА оделима.

У интервјуу који је дала током припрема за свемирску шетњу, Гилисова је рекла да је то био саставни део планова „Спејс Икса“ како би омогућили да људи оду и на друге планете.

„До сада су само државне агенције могле да изведу свемирску шетњу. Спејс Икс има огромне амбиције да стигне на Марс и учини живот мултипланетарним. Да бисмо тамо стигли, морамо негде да почнемо. А први корак је тестирање прве верзије ЕВА свемирског одела како бисмо могли да учинимо шетње свемиром и будући дизајн одела још бољим.“

Намера је да свемирска одела буду универзална по мери, да буду у стању да прихвате шири спектар облика тела и величина астронаута да би се смањили трошкови како летови људи у свемир постају све редевнији.

Јединствени аспект свемирске шетње је да свемирска летелица Драгон, названа „Резилијенс“, нема ваздушну комору, која је запечаћена просторија између улаза у свемирски вакуум и остатка свемирске летелице.

Обично је ваздушна комора без притиска пре него што астронаути уђу и изађу, али у случају отпорности, цела летелица ће морати да буде под притиском, а астронаути који не излазе у свемирску шетњу ће морати да буду потпуно опремљени.

Летелица је прилагођена да издржи вакуум. Постављени су додатни резервоари за азот и кисеоник и сва четири астронаута ће носити ЕВА одела, иако ће само два изаћи из летелице. Мисија ће стога оборити рекорд за највише људи у свемирском вакууму одједном.

Летачки тим је прихватио изазов као прилику да уради тестове о утицају декомпресијске болести, такође познате као „завоји“ и замагљења вида коју астронаути понекад доживе у свемиру, а који се назива неуро-окуларни синдром повезан са свемирским летом.

Тестови о утицају радијације из Ван Аленових појасева, као и свемирске шетње, имају за циљ да поставе терен за даље мисије на великим висинама приватног сектора, евентуално на Месец или Марс.

Постоји ужасно много првих ствари које треба да постигне ова посада почетника. Ајзакман је био у свемиру само једном, а остала три члана посаде никада нису летела у свемир.

Ако мисија буде успешна, неки аналитичари верују да ће то бити почетак експлозије све већих и јефтинијих мисија приватног сектора које ће одвести више људи него што су успеле владине свемирске агенције.

Многи су мишљења да је пракса да милијардери сами финансирају одлазак у свемир неумесна, ма неки се противе и чињеници да је особа која финансира путовање уједно и командант.

„Ајзакман је заправо најискуснији астронаут у посади – он је једини био у свемиру раније, у другој самофинансираној мисији са „Спејс Иксом“, где је такође преузео позицију команданта. У контексту мисије, он је природан избор“, рекао је др Симеон Барбер, свемирском научнику са Отвореног универзитета, који развија научне инструменте на свемирским летелицама, за Би-Би-Си њуз.

„Шире гледано, приход од продаје ове карте звездане класе за вожњу остаће на Земљи – новац ће купити материјале и услуге, исплатиће плате и заузврат ће генерисати порезе. Да не спомињемо добротворне фондове које ће мисија прикупити."

Он каже да многи у свемирском сектору верују да је учешће богатих појединаца добра ствар.

„Ако желе да оду ван планете, и једног дана на Месец, или чак на Марс, онда ће то створити прилике да се успут баве и науком. И што су разлози за истраживање свемира разноврснији, програм постаје утемељенији“, закључује Барбер.

среда, 11. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару