Читај ми!

Теслини дани у Чикагу

Предстојећег викенда у Чикагу биће одржан тродневни скуп, Теслини Дани. Српска заједница из овог града истиче да постоји потреба да се промовише све оно што је Никола Тесла оставио човечанству.

За посетиоце фестивала „Укус Србије“ на Палмер скверу у Чикагу, ове године постављена је и једна изложба посвећена Србији. А један њен део је о највећем српском научнику Николи Тесли.

И Митрополит Лонгин имао је прилику да види како ради Теслин калем. Ово је истовремено и увод у тродневни скуп у Чикагу, Дани Тесле, који Теслина научина фондација организује први пут у овом граду.

Председница чикашког огранка, доктор Милена Татић Бајић, преноси да планирају да постави редовну Теслину изложбу на овој локацији, која инчине на имању старе цркве Васкрсења Христова, на неколико минута од најстрожег центра Чикага.

„Планирамо да обновимо овај један део и да направимо једну изложбу која је овде стално, а да људи могу са улице да дођу, да посете, да виде и онда чак постављају питања. Као на пример, ко је Тесла, шта је Тесла урадио... На пример данас имам Теслин калем и ту демонстрацију, па онда они шта је то? Па ово је Тесла урадио за наш свет“, каже др Милена Татић Бајић.

Нажалост, интересантно је да многи до данас не знају о Тесли и његовом раду.

„Зато мислим да ми морамо да промовишемо што више и Теслино име, јер многи људи до данас не знају. Када сам била у Смитсонијан музеју, показују мотор Теслин и доле пише малим словима ово је Никола Тесла мотор, а са друге стране, одмах са друге стране Едисонова слика. То и даље онда прави проблеме људима. Не знају ко је шта урадио“, истиче др Татић Бајић.

Црква Светог Васкрсења је на овој локацији у Чикагу већ деценијама. Има чланове који су овде већ дуго времена и друге који су дошли релативно скоро. Овај фестивал их окупља све на једном месту, наравно, уз њихове америчке комшије.

четвртак, 12. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи