Читај ми!

Добра вест за вакцину против рака – откривен „свети грал“ протеина, зауставља оштећења и поправља ДНК

Научници су открили протеин који може директно да заустави оштећивање ланаца ДНК и поправи их. Теоретски би требало да одговара сваком организму што га чини одличним кандидатом за вакцину против рака.

Протеин Ц за одговор на оштећења ДНК (ДдрЦ) је откривен у отпорној малој бактерији deinococcus rodiodurans, а чини се да је веома ефикасан у откривању и заустављању оштећења ДНК, па чак и узбуњивању ћелије да почне процес поправке.

Оно што је можда и најбоља особина новооткривеног протеина јесте што је самодовољан и обавља свој посао без учешћа других протеина.

Требало би да буде релативно лако да се ген ДдрЦ пребаци у било који организам како би побољшао опоравак ДНК система, а стручњаци са Западног Универзитета у Канади су то демонстрирали када су га убацили у ешерихију коли.

„На наше огромно изненађење, то је учинило бактерију више од 40 пута отпорнијом на ултраљубичасто зрачење. Ово је редак пример где имате један протеин и он је сам по себи самостална машина“, навео је биохемичар Роберт Сабла, један од аутора новог истраживања објављеног у часопису Nucleic Acids Research.

Оштећења ДНК могу да доведу до различитих стања и обољења. Примера ради, ултраљубичасто зрачење може да оштети ДНК у ћелијама коже и повећа шансу за рак коже. Имајући могућност да ово спречимо па чак и преокренемо процес и залечимо оштећења могло би да спаси много живота.

„Способност да прерасподелите, измените и манипулишете ДНК на специфичан начин је 'свети грал' биотехнологије. Шта ако бисте имали систем скенирања попут ДдрЦ, који патролира вашим ћелијама и неутралише оштећења. Ово би могла да буде основа за потенцијалну вакцину против рака“, истакао је Сабла.

Deinococcus radiodurans је био очигледан кандидат да за овакво „оруђе“. Та бактерија може да преживи хиљаде пута већу количину зрачења од оне која је довољна да убије људску ћелију.

Утврђено је да је могла да преживи дугачке периоде времена на спољној страни Међународне свемирске станице, а може чак да преживи у условима упоредивим са оним на површини Марса. Изгледа да протеин ДдрЦ игра кључну улогу у њеноj издржљивости.

Не само да би проналазак и апликација новог протеина могла да помогне у лечењу људи, већ би могла да доведе до нових сојева биљака отпорних на сушу и екстремне временске услове узороковане климатским променама.

„Уколико је дошло до само два прекида у читавом геному који се састоји од милијарди парова ланаца ДНК, људска ћелија не може да се поправи и умире. У случају ДдрЦ, овај уникатан протеин помаже ћелији да поправи стотине прекинутих ДНК фрагмената у кохерентан геном“, објашњава Сабла.

понедељак, 26. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару