Читај ми!

Радионица из бронзаног доба открива тајне најдрагоценијег пигмента у историји

Хиљадама година, једна боја се уздизала изнад свих других – и према царском едикту из четвртог века – вредела је у злату више од своје тежине.

Радионица из бронзаног доба открива тајне најдрагоценијег пигмента у историји Радионица из бронзаног доба открива тајне најдрагоценијег пигмента у историји

Тирска љубичаста, пурпурна или на грчком, порфирна, била је веома цењен пигмент развијен у бронзаном добу и задржала је свој статус у касном средњем веку. Стари Грци, а потом и Римљани, поштовали су краљевску боју, произведену од медитеранских пужева, због њене отпорности на неизбежно бледење боја добијених од биљака које су се користиле у то време. Али падом Византијског царства, рецепт је изгубљен.

Током ископавања две микенске зграде откривене на грчком острву Егина, археолози су ископали неколико фрагмената грнчарије са остацима 3600 година старе тирске љубичасте боје, према студији објављеној у часопису PLOS One.

Пигмент је тако добро очуван да би се и данас могао користити за фарбање текстила, рекла је водећи ауторка студије, др Лидија Бергер, виша научна сарадница на одсеку за класику Париског универзитета Лодрон у Салцбургу у Аустрији. Истраживачи су такође пронашли здробљене шкољке мекушаца и разне камене алате за које се верује да су се користили у процесу прављења боје.

Пигмент, заједно са осталим остацима радионице за пурпурну боју, откривене на древном локалитету, познатом као Колона, бацио је мало светла на мистерију која још увек окружују некада веома тражену боју.

Мукотрпан процес добијања елитне боје

Најранији запис о производњи тирске љубичасте боје датира из средњег бронзаног доба (2000. пре нове ере до 1600. пре нове ере), написали су аутори студије.

Историчари верују да су људи у древном граду Тиру, на обали данашњег Либана, први створили ову боју, која се понекад назива и микенска љубичаста. Стари Грци су ову регију звали Феникија, или „земља љубичасте боје“.

Комбинација тајности око процеса производње и недостатак археолошких доказа из  раних грчких цивилизација из бронзаног доба у близини Егејског мора је вероватно довела до губитка рецепта. Било је потребно стотине година истраживања и савремених експеримената да би се приближили претпостављеној процедури.

„То је био процес до кога се дошло низом покушаја и погрешака,  а ти људи су заиста знали тајну. Сада смо изгубили све тајне“, наводи Марија Мело, ванредна професорка на одсеку за конзервацију и рестаурацију на Универзитету Нова у Лисабону, која није била укључена у ово откриће. „Највероватније, нећемо моћи да репродукујемо њихов процес, али можемо покушати да урадимо нешто слично.“

Стварање историјске нијансе захтевало је огроман број морских пужева пронађених дуж обале Средоземног мора, како су документовали древни римски аутори.

Занатлије за бојење обично су тражиле врсте које су данас познате као тракасти волак – врсте које су користили они на острву Егина, показала је хемијска анализа пронађеног пигмента – као и бодљикави волак и црвеноуста камена шкољка, према објављеној студији.

Тирска љубичаста се често описује као тамноцрвенкасто љубичаста у древним римским временима, али у зависности од пужа који се користи и количине изложености топлоти, нијанса може да варира од тамне индига до боје јоргована или тамно црвене, објашњава професорка Мело.

Једном сакупљени, пужеви су морали да се одржавају у животу све док произвођачи не би били спремни да их згњече и изваде слузне жлезде мекушаца. Остаци пужева би затим остављени да се исцеде уз контролисано излагање топлоти неколико дана, јер би боја прелазила из жуте у зелену, а затим у љубичасту, а понекад и тамноцрвену, наводи Бергерова.

Боја је имало мирис рибе, исти онај који су истраживачи препознали када су наишли на остатке љубичастог пигмента у недавном ископавању у Колони, додала је она.

Једна процена каже да би могло бити потребно више од 12.000 пужева да би се добио један грам боје. Али савремени експерименти су показали да мање пужева може дати исту количину боје, у зависности од тога колико светли или тамни пигменти желимо да буду, напомиње Рена Веропулиду, археолог из грчког Министарства културе, која није била укључена у нова студија.

На пример, Веропоулидоу је користила 800 пужева у експерименту из 2008. да обоји пет комада текстила димензија 20 пута 20 центиметара.

Ко је смео да носи пурпурну боју?

Ко су они којима је било дозвољено да носе одећу пурпурне боје током бронзаног доба остаје мистерија, али се често претпоставља да су ту боју носили само истакнути људи због замршеног процеса бојења, истиче Веропоулидоу.

За то време постоје само докази да се тирска љубичаста боја користила за текстил и зидне слике. Међутим, постоји више сазнања о сврси боје у старом Риму, где је боја била резервисана само за елиту и краљевске породице, објашњава археолошкиња. Постоје прикази Јулија Цезара који носи тамнољубичасте тоге, а током Византијског царства, од 330. до 1453. године, само је цар имао право да носи одећу ове боје.

Чини се да је новооткривена радионица била мала, тако да је могуће да је боја била приватна залиха коју су користили житељи острва, а не да је служила за трговину, додаје Бергерова, што би могло указивати на то да је боја била за уобичајену употребу.

„Мислим да је прва ствар која је привукла пажњу људи, пре свега, то што је боја изузетно дубока – била је веома жива, атрактивна боја – али је и опстајала врло живом и лепом током дужег временског периода, можда и два, три, четири века, што је нешто невероватно ако узмете у обзир да начин на који сада перемо своју одећу, она избледи након два или три прања“, каже Веропулиду.

Још много мистерија иза нијансе

Током ископавања, истраживачи су такође открили 2.592 остатка сисара, укључујући кости младих свиња и јагњади.

Иако аутори студије напомињу да нису сигурни у повезаност остатака са процесом прављења боје, Бергерова наводи да би то могао бити доказ о верским жртвама које су принете да би се заштитило место, због важности боје.

Друга теорија је да су кости на неки начин коришћене да помогну у регулисању температуре потребне да би се добила савршена нијанса пурпурне, сматра проф. Мело.

„Невероватно је знање ових мајстора, јер је чак и нама тешко контролисати температуру (приликом стварања природних боја). Били су у стању да контролишу температуру у одређеном степену – да ли су ове кости ту да помогну у контроли температуре? Не знамо.”

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару