Научницима мало недостаје да добију нови лек против најагресивнијег типа рака дојке

Научници у Аустралији сматрају да су открили бољи начин лечења најсмртоноснијег и најагресивнијег облика рака дојке.

Научницима мало недостаје да добију нови лек против најагресивнијег типа рака дојке Научницима мало недостаје да добију нови лек против најагресивнијег типа рака дојке

За разлику од хемотерапије, нови приступ лечењу убија и успорава раст само канцерогених ћелија у ткиву дојке, а не нормалних, здравих.
Орални лек такође циља на метастатске лезије које су се прошириле другде у телу и показују отпорност на хемотерапију.

Троструко негативан рак дојке (TNBC) чини око 10 до 15 одсто свих карцинома дојке. Термин троструко негативан рак дојке односи се на чињеницу да ћелије рака немају рецепторе за естроген или прогестерон (ER или PR) и такође не производе никакав или превише протеина званог HER2. Тест ћелија је „негативан“ на сва три теста.

Ови карциноми су чешћи код жена млађих од 40 година, које су тамнопуте или имају мутацију BRCA1. Чине до 15 процената свих карцинома дојке, а познат је по томе што расте и шири се релативно брзо, чак и међу младим пацијентима.

До данас, не постоје циљани третмани лековима за борбу против овог облика рака, остављајући пацијентима само неколико опција: интензивну хемотерапију или савременију имунотерапију. Чак и тада, шансе за рецидив (повратак болести) у року од пет година су велике.

Ако се рак прошири на удаљена места изван локализованог ткива дојке, петогодишња стопа преживљавања може пасти са 91 одсто на 12 одсто.

Нови облици лечења су потребни да би се спасили бројни животи.

„Ово је узбудљив развој у борби против троструко негативног карцинома дојке. Резултати наше студије показују да би овај лек могао бити кључ за побољшање стопе преживљавања“, каже стручњак за рак дојке Тереза Хајки са Универзитета у Аделејду, која је водила експерименте у примени новог оралног лека.

Нови лек се зове CDDD11-8 и првобитно је развијен за лечење акутне мијелоичне леукемије (AML).

AML је рак који расте у коштаној сржи и тешко га је циљати. Ћелије рака преживљавају, расту и шире се повећавајући производњу протеина, посебно путем пута који се зове циклин-зависна киназа 9 (CDK9).

До данас, Амерички савет за храну и лекове није одобрио ниједан лек који инхибира CDK9, иако је једна верзија показала почетне клиничке предности.

Године 2022. године, истраживачи са Универзитета Јужне Аустралије развили су CDDD11-8 да селективно инхибира CDK9. Када је тестиран на животињама, орални лек је изазвао „снажну инхибицију раста тумора“ која је „довела до побољшаног преживљавања животиња“ са леукемијом.

Сада, тај исти лек обећава и у лечењу троструко негативних карцинома дојке. „Још је рано, али на основу ових почетних доказа, верујемо да би инхибиција овог протеина могла да доведе до лечења троструко негативног рака дојке и овај нови лек треба даље развијати“, каже Хајки.

Она и њен тим на Универзитету у Аделаиди сматрају да би циљање на CDK9 могло да функционише и за друге агресивне карциноме који су „зависни од транскрипције".

Транскрипција је копирање генетских инструкција у молекуле РНК, које затим помажу у контроли производње протеина.

У канцерогеним ћелијама, транскрипција је често „ван контроле“ у поређењу са здравим ћелијама. То помаже да се болест брзо развија и шири, што доводи до лошијих исхода за пацијенте.

Клиничка процена за најагресивнији тип канцера

Троструко негативан рак дојке је рак са посебно великим бројем транскрипционих фактора, који би научници требало да покушају да „угасе“.

Др Хајки и њене колеге сматрају да CDDD11-8 сада треба клинички проценити за најагресивнији тип рака дојке.

У почетним експериментима, када је овај нови лек примењен на моделе ћелијске линије троструко негативног рака дојке, истраживачи су приметили смањење раста рака и повећање смрти ћелија рака са различитим степеном успеха – у зависности од дозе.

Лек такође обећава резултате и то на основу тестова код мишева са раком дојке. Мишеви третирани оралним лековима показали су смањене туморе и смањену експресију протеина без штетних ефеката на виталне органе.

Тестирајући ефекте новог лека на ткиво рака дојке код људи, а које је добијено од пацијената уз тродимензионалне органоиде, тим је открио охрабрујуће знаке успеха и дејства лека без токсичних споредних ефеката на здраве ћелије.

То је вероватно зато што здраве ћелије нису толико зависне од активности CDK9 као неке ћелије рака, објашњавају аутори.

„Иако овај лек обећава добре резултате као третман за троструко негативан рак дојке, потребан му је даљи развој пре него што може да напредује до потпуном испитивања и примене на људима. Надам се да ће се то догодити у наредних пет година, ако не и раније.“, закључује др Хики.

Студија је објављена у часопису Oncogene.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво