Читај ми!

Људске сузе садрже супстанцу која ублажава агресију, показују резултати експеримента

Људске сузе садрже супстанцу која ублажава агресију, наводе научници, који претпостављају да су сузе еволуирале током времена како би заштитиле бебе које плачу од повређивања.

Људске сузе садрже супстанцу која ублажава агресију, показују резултати експеримента Људске сузе садрже супстанцу која ублажава агресију, показују резултати експеримента

У компјутеризованим тестовима, код мушкараца који су омирисали женске сузе, смањила се агресивност за више од 40 одсто и изазвала одговарајуће промене у мозгу. Научници који су спровели ову студију сматрају да све људске сузе имају сличан ефекат.

„Смањење агресије је било импресивно откриће за нас, чини се стварним“, рекао је Ноам Собел, професор неуробиологије на Вајцмановом институту за науку у Израелу. „Шта год да је у сузама, заправо смањује агресију."

Чарлс Дарвин је био збуњен по питању плача. Пишући у Изражавању емоција код човека и животиња 1872. године, велики природњак је јецање прогласио „бесмисленим као лучење суза од ударца изван ока“.

Али у последњих 150 година, истраживачи су изнасили различите хипотезе о улози суза – од сигнализације рањивости и беспомоћности до чишћења бактерија из очију.

Претходни рад у Собеловој лабораторији открио је да мирисање женских суза смањује тестостерон код мушкараца, али није јасно да ли је то утицало на понашање. Код животиња је слика јаснија: подређени голокртичасти штакори, на пример, лију сузе да би се заштитили од агресора.

За најновију студију, др Шани Агрон и други у Собеловој лабораторији скупљали су сузе које су се котрљале низ лица жена док су гледале тужне филмове. Истраживачи нису за даваоце суза тражили само жене, али су скоро све које су се јавиле биле жене, од којих је шест одабрано јер су производиле сузе у великим количинама.

У експеримент је био укључен 31 мушкарац. Они су мирисали физиолошки раствор или женске сузе тако што им је раствор наношен на горњу усну.

Мушкарци су затим учествовали у компјутеризованој игри која се користи у психологији да изазове агресивно понашање неправедним одузимањем поена играча.

Агресивно понашање, у облику одмазде, било је за 43,7 одсто ниже када су мушкарци мирисали женске сузе у односу на физиолошки раствор, пишу научници у раду објављеном у  Plos Biology.

Даљи тестови на скенеру мозга открили су да је код оних који су мирисали сузе дошло до функционалне повезаност између региона који се баве мирисима и агресијом, док је активност у можданим мрежама за агресију била нижа. „Чини се да ова хемикалија оркестрира реакцију мозга на агресију", наводи Собел.

Једна загонетка са којом су се научници суочили била је да иако глодари имају сензорни систем који може да открије такве супстанце, није било познатог начина да људи то учине. У лабораторијским тестовима, истраживачи тима са Универзитета Дјук открили су да су четири типа рецептора на неуронима који осећају мирис активирана људским сузама, што сугерише да могу да реагују на супстанцу која пригушује агресију.

Сузе не помажу увек

Мало је вероватно да ће хемикалије у сузама имати велики утицај на друштвене интеракције одраслих, признаје Собел, али он спекулише да је састав суза можда еволуирао да заштити рањиве бебе.

„Бебе не могу да кажу: 'Престани да будеш агресиван према мени'. Веома су ограничене у својој способности да комуницирају, а такође су беспомоћне. Оне имају интерес да смање агресију и то одражава тужну реалност агресије према бебама“, рекао је он.

Ад Фингерутс, професор емеритус на Универзитету у Тилбургу, који није био укључен у студију, каже да: „Има смисла ако сузе на неки начин инхибирају агресију, јер је опште познато да су бебе које пуно плачу у опасности да буду физички злостављање. То би им могло помоћи да преживе."

Др Мина Лионс, психолог са Универзитета Џон Мурс у Ливерпулу, рекла је да је смањење агресије „изванредно“, али је упозорила да је важно да се студије о људском понашању понове пре него што се донесу чврсти закључци.

„У стварном животу ствари се могу одиграти другачије. Сузе жртве породичног насиља могу мало да учине у смањењу агресије починиоца. Зашто хемосигнализација не функционише у овим околностима?"

„Друштвени контекст плакања је веома компликован, и претпостављам да је смањење агресије само једна од многих потенцијалних функција суза“, додаје Лионсова.

Собелова лабораторија се нада да ће идентификовати активни састојак у сузама. То би отворило врата производњи супстанце и потенцијалној употреби за смањење агресивности.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару