Читај ми!

Лице старо 500 година – стручњаци реконструисали лик тинејџерке Инка у Перуу

Мумија Хуанита је добро очувано смрзнуто тело девојке која је погинула као жртва боговима Инка између 1450. и 1480. године. Имала је између 11 и 15 година. Њене остатке открили су антрополози Џон Рајнхард и Мигел Зарате на планини Ампат у јужном Перуу, 1995. године.

Биста направљена од силикона приказује младу девојку која има изражене јагодице, црне очи и препланулу кожу. Реконструкцију бисте урадио је тим пољских и перуанских стручњака, у сарадњи са шведским вајаром Оскаром Нилсеном, специјализованим за реконструкцију лица.

Биста девојке народа Инка представљена је на церемонији у Музеју андских светилишта на Католичком универзитету Санта Марија у Арекипи.

„Мислио сам да никада нећу сазнати како је изгледало њено лице док је била жива. Сада, 28 година касније, ово је постало реалност захваљујући реконструкцији Оскара Нилсона“, рекао је Џон Рајнхард амерички антрополог који је пронашао мумију познату као „Хуанита“ или „Ледена девојка Инка“.

Рајнхард је открио мумију 1995. године на надморској висини преко 6.000 метара на снежном вулкану Ампато.

Нилсон, шведски археолог и вајар који се специјализовао за три-де реконструкције лица древних људи истакао је да му је требало „око 400 сати рада“ да моделира лице.

Биоархеолог, Пољакиња Дагмара Соча из Центра за андске студије Универзитета у Варшави, истакла је на церемонији да је први корак у постизању изгледа Хуанитиног лица билодобијање реплике лобање“.

Захваљујући свим добијеним подацима за реконструкцију лица девојке Инка коришћени су скенови тела, ДНК студије, етнолошке карактеристике, старост, тен“, наводи се у саопштењу универзитета.

Према антрополошким студијама, Хуанита је жртвована између 1450. и 1480. године, када је имала између 13 и 15 година. Била је висока 140 центиметара, тешка 35 килограма и била је добро ухрањена.

Претпоставка је да је узрок смрти јак ударац у десни потиљачни режањ, према истраживачима са Универзитета Џон Хопкинс који су урадили ЦТ скенирање.

Антрополог Рајнхард открио је више од 14 људских жртава Инка високо у Андима, укључујући троје деце пронађене у леденој јами у аргентинском вулкану.

Научници истражују аспекте Хуанитиног живота, начин исхране и предмете пронађене поред њеног тела. Сви ови налази били су од помоћи да боље разумемо њен живот и културу Инка. Сада можемо да видимо како је заиста изгледала, што је чини још живом“, истакао је амерички антрополо Џон Рајнхард.

понедељак, 22. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару