Читај ми!

Нови алати вештачке интелигенције за обраду говорне комуникације

Вештачка интелигенција данас може успешно да аутоматизује понављајуће, самим тим за људе, потенцијално, досадне пословне операције. Дактела систем превасходно корисницима нуди сопствени комуникациони софтвер и клауд решења за контакт центре. Он омогућава компанијама да брину о својим корисницима 24/7, обједињујући све доступне канале комуникације и све то са изворном подршком у веб апликацији.

Ова омниканал комуникација се активно примењује у иностранству, а за кориснике у Србији је релативно нова, тим пре јер једини имамо ову врсту подршке на локалном језику.

Kомпаније у свету увелико користе предности нових алата вештачке интелигенције за обраду говорне комуникације.

„Kроз примере наших иностраних клијената поуздано знамо да планирају даља улагања у проширење аутоматизације саобраћаја у будућности, јер им примена вештачке интелигенције, очигледно, доноси позитивне резулзтате у пословању“, наводи Душан Илић, директор канцеларије овог система.

Србија и Европа се суочавају са дефицитом кадрова на одређеним позицијама. Чињеница је да вештачка интелигенција тренутно не може да реши проблем недостатка медицинског особља, али без икаквих потешкоћа може да растерети медицинске сестре када је у питању оперативан посао попут заказивања термина код лекара.

Такође је могуће да  пацијентима да одговаре на питања о стању лекова у апотекама или информацију о нежељеним дејствима, односно својствима лека у виду виртуелног медицинског асистента. 

Имплементацијом виртуелног асистента, финансијски и кадровски трошкови корисничке подршке се практично одмах смањују, а истовремено ће се драстично повећати конверзија комуникације.

Кад виртуелни асистент проговори

Још једна предност је повећање доступности и могућности позивања контакт центра, јер виртуелни асистенти раде у режиму 24/7 и без проблема се сналазе у интезивним временима.

Они могу да обаве неколико паралелних позива истовремено, а у случају Дактеле то је 1.700 позива у једној минути. Kао резултат, све ово доводи до брже обраде захтева корисника услуге, односно купаца, а самим тим и до њиховог већег задовољства и лојалности.

„Власници бизниса у Србији редовно нам се јављају са питањем како конкретно могу да примене вештачку интелигенцију у свом пословању, јер имају озбиљан проблем са недостатком кадрова. Мада је њихово пословање у сваком смислу спремно за даље напредовање, то је у пракси немогуће због недостатка кадрова и константне флуктуације људи“, каже Душан.

 Објективан разлог је и заслуга запослених да напредују са одређене ниже на вишу позицију у фирми. Применом ВИ овај проблем се проверено успешно превазилази.

„Занимљиво је да компаније из иностранства са уласком Дактеле на ново тржиште и саме проширују своје пословање на исто, јер им за то проширење локално треба само логистички центар, а све остало везано за њихово пословање обавља се из матичне канцеларије у домицијалној земљи“, истиче.

Ово је веома важан податак  јер и поред међународног проширења пословања одређене компаније заправо додатно запошљавају локални кадар у њиховој земљи.

За економију земље је важно да се приходи генеришу у матичној компанији, односно у земљи  из које та компанија потиче. Такође је приметан раст пословних резултата компанија које су правовремено примениле ВИ у свом пословању.

Пример је компанија која је са иницијално двоје запослених, за 18 година дошла на ниво пословања од неколико милијарди евра на годишњем нивоу.

„Можда је још важније истаћи, како би се отклонио делимично неоправдан страх од вештачке интелигенције, да тренутно имају 2.500 запослених и тржишно покривају 27 земаља, са преко 20 милиона задовољних купаца. Њихов контакт центар, уз помоћ ВИ, услужује купце на 19 језика, ради 7 дана у недељи, 24 сата, са истим нивоом ентузијазма, љубазности и срдачности“, закључује Илић.

понедељак, 22. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару