Истраживања показују да ношење деце има позитивни утицај на здравствени и емоционални развој детета, потврдио Дечји фестивал

Под слоганом Фестивала „У здравој средини расту здрава деца“ ове је године било доступно више од 65 различитих активности које стимулишу развој менталних и физичких вештина најмлађих, али и бројне едукативне радионице за децу и родитеље.

Једна од њих је била и „Ergobaby“ радионица „Ношење принчева и принцеза“, у оквиру које су родитељи имали прилику да чују више о важности бебоношења и његовим позитивним утицајима на здравље бебе.

Истраживања показују да ношење деце има многобројне позитивне утицаје на здравствени и емоционални развој детета. То су препознали и бројни родитељи којима је носиљка постала део основног пакета при куповини бабy опреме.

Најпознатији светски брендови и произвођачи носиљки су ту потребу озбиљно схватили створивши моделе који поседују ергономски облик и функционалност, као главне карактеристике по мери савремених родитеља.

„Уз носиљку се грлимо и мазимо са бебом, а  када је време за то, заједно истражујемо свет на сигуран и ергономски начин, остављајући родитељима слободне руке и за свакодневне активности“, истакла је Неда Зубовић Михаљевић, сертификована међународна саветница за ношење.

Догађај је био организован у склопу шестог Дечјег фестивала који је у природу извео малишане из свих крајева Србије и на два дана их је одвојио од екрана, видео игрица и мобилних телефона.

Њено краљевско височанство принцеза Љубица Kарађорђевић, покровитељка фестивала, истакла је да је ова манифестација првобитно осмишљена као локални догађај намењен деци, али је током година прерастао у национални породични дан у природи.

На Опленцу малишани уче кроз игру, развијају своје менталне и физичке способности и усвајају квалитетне животне вредности, како би кући отишли инспирисани жељом да наставе да се баве неком од активности које су испробали.

Ергономске носиљке су један од видова превенције настанка дисплазије кукова код одојчади, која је честа у последње време. Тачан узрок дисплазије кука није познат међутим, зна се да културе које држе одојчад са раздвојеним куковима имају веома ниску стопу дисплазије.

„Из тог разлога, треба избегавати повијање са испруженим куковима током првих неколико месеци након рођења и користити методу безбедну за кукове. Једна од ових метода је и ношење бебе у ергономској носиљци које има велику предност, јер омогућава широк, тј. М положај кукова“, изјавила је  Александра Kрстић, дипломирани физиотерапут.

Родитељи су на овом догађају подржани у томе да својим примером подстакну децу да чешће бораве у природи, да се више крећу, да увек истражују и буде нова интересовања.

петак, 05. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару