Читај ми!

„Џејмс Веб“ пронашао егзопланету која можда има воду и назнаке живота

На површини колосалне планете, која се налази на удаљености од око 120 светлосних година од Земље, можда има воде и живота, показују подаци које је открио свемирски телескоп „Џејмс Веб“.

Истраживање опсерваторије смештене у свемиру, које се изводи једним од најнапреднијих астрономских инструмената, открило је да егзопланета К2-18б можда има неке кључне карактеристике планете која би могла да има водене површине и живот.

Око хладне патуљасте звезде К2-18, кружи егзопланета која се налази у настањивој зони звезде и 8,6 пута је веће масе од Земље.

Анализом материјала до којег је дошао моћни телескоп „Џејмс Веб“, откривено је да планета има обиље метана и угљен-диоксида у својој атмосфери.

Присуство молекула који садрже угљеник уз малу количину амонијака, може указивати на атмосферу богату водоником која окружује свет океана, наводи се у саопштењу Насе.

Угљеник се сматра основном градивном материјом животних облика на Земљи. Свемирски телескоп Хабл је првобитно уочио доказе водене паре у атмосфери егзопланете. Ово откриће, описано у студији из септембра 2019. године, помогло је научницима да се врате проучавању К2-18б.

Телескоп „Џејмс Веб“, који може да открије инфрацрвено светло невидљиво људском оку, анализирао је тачно који елементи се налазе у атмосфери планете.

Најновија посматрања планете откривају да би веома посебан молекул, назван диметил сулфид, могао бити присутан на К2-18б. На Земљи, диметил сулфид „производи само живот“, наводи Наса. Већина диметил сулфида у Земљиној атмосфери емитује се из фитопланктона у морским срединама“.

Нема гаранција

Истраживачи не тврде да К2-18б врви од ванземаљског живота.

Потребна су додатна истраживања да би се потврдило присуство диметил сулфида“, навео је у саопштењу астроном Нику Мадусудан, професор астрофизике и егзопланетарне науке на Универзитету у Кембриџу.

Мадусудан је водећи аутор новог научног рада који описује налазе који су прихваћени за објављивање у стручном часопису The Astrophysical Journal Letters. Чак и ако научници буду потврдили присуство тог хемијског једињења, то не гарантује постојање било ког облика живота. Ипак, ови нови докази проширују домен знања научника о егзопланетама сличним К2-18б.

Врели океански светови

Описана открића о саставу атмосфере сугеришу да би К2-18б могла да буде егзопланета позната као Hycean (hydrogen+ocean), теоретски тип егзопланете која је врела, али је прекривена океанима и има атмосферу богату водоником.

На небеским телима на којим постоје течни океани, постоји и потенцијал за живот, али истраживачи још нису сигурни да би овај тип егзопланета уопште могао да буде такав да је на њима живот могућ.

Студија из августа објављена у часопису The Astrophysical Journal, на пример, сугерише да би становници планете били подвргнути катастрофалном ефекту стаклене баште.

Још увек нема потврђених егзопланета типа Hycean. Нема ни планета попут К2-18б у нашем соларном систему, и то чини такве планете „недовољно схваћеним“, наводи Наса.

Природа њихових атмосфера је предмет активне дебате међу астрономима“, наводи Америчка агенција за истраживање свемира, у саопштењу за јавност.

Међутим, истраживачи укључени у анализу недавних запажања о планети К2-18б нагласили су да је од суштинског значаја наставак разоткривања његових мистерија.

Наш крајњи циљ је откривање живота на егзопланети погодној за живот, што би трансформисало наше разумевање наше позиције у универзуму. Наши налази су корак ка дубљем разумевању Hycean светова у овој потрази“, истакао је Мадусудан.

Истраживачи планирају да наставе да користе телескоп „Џејмс Веб“ како би проучавали ту удаљену планету и покушали да потврде нова открића.

Ови резултати су производ само два посматрања К2-18б, а уследиће још много њих. То значи да је наш рад овде само рана демонстрација онога што Веб може да уочи“, рекао је астроном Савас Константиноу, докторанд астрофизике на Универзитету Кембриџ, који је и коаутор најновије студије.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије