Читај ми!

Не волимо ми бас звуке због омиљене групе већ због осећаја сигурности насталог у мамином стомаку

Више од гитаре, па чак и бубњева који дају ритам песми, бас инструменти су оно што нас тера да климамо главом, плешемо и пратимо ритам песме. Бас деонице изузетно су нам важне јер је наш мозак направљен тако да боље препознаје ритмове када се изводе нижим тоновима. Све је то због осећаја сигурности и удобности који смо развили још у мајчином стомаку.

Не волимо ми бас звуке због омиљене групе већ због осећаја сигурности насталог у мамином стомаку Не волимо ми бас звуке због омиљене групе већ због осећаја сигурности насталог у мамином стомаку

Девет месеци фетус је окружен звуцима. Када се наше чуло слуха развије у мамином стомаку, негде између 4. и 5. месеца, звук откуцаја срца наше мајке и пулсирање крвотока су нешто што нам постаје познато. Ове звукове наша подсвест бележи и идентификујемо их са осећајем сигурности и задовољства.

Мерећи вибрације у материци, научници су установили да оне утичу на наше памћење и да стварају јаку повезаност са осећањем сигурности и удобности. Због тога сви морамо имати ову меморијску везу сачувану у нашој подсвести.

Пионир јапанског развоја свемирских ракета, др Хидео Итокава, у слободно време свирао је виолончело. Вибрације које настају при свирању овог гудачког иснтрумента дале су му идеју да развије посебан звучник за преношење нискофреквентних вибрација у тело преко коштане проводљивости. 

Установљено је да се звуци нижег регистра преносе на тело као вибрација и дају угодну резонанцу. Ниже фреквенције имају невидљиву моћ која помаже психолошком благостању и физиолошком здрављу. У Друштву хармоничних наука Јапана промовишу се чак три методе лечења звуком. То су звуци из природе, исцељујућа вибрација и техника говора преко даха.

У децембру 2018. компанија „Хонда представила је дечју играчку под називом Honda Sound Sitter. У питању је мекана, плишана играчка која пушта звук новог „Хондиног“ спортског мотора. Има могућност репродукције звука мотора, али и снимања.

Ефикасност играчке тестирана је код веома малих беба. Код 11 од 12 беба којима је дата играчка, резултати су били позитивни деца су престала да плачу, пулс им се успорио и генерално су постала мирнија.

За потребе овог пројекта испитано је много различитих звукова мотора и упоређивани су њихови квалитети. Различити мотори аутомобила нудили су различите врсте опуштања тела.

Аутори једне студије објављене у научном часопису Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, бавили су се везом између музичких тонова нижег регистра и могућности да бас инструменти преузимају основни ритам музике.

Другим речима, бас деонице, то јест мелодијске линије, изузетно су нам важне јер је наш мозак направљен тако да боље препознаје ритмове када се изводе нижим тоновима.

Више од гитаре, па чак и бубњева који дају ритам песми, бас инструменти су оно што нас тера да климамо главом, плешемо и пратимо ритам песме.

Зато нам чак и одлазак у клуб у којем је музика гласна, а од басова нам подрхтава тело, доноси препознатљив осећај угодности и опушта нас. И, научници кажу, није нам то од модерне музике и популарних извођача већ од онога што смо научили док смо били у мајчином стомаку. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару