Читај ми!

Кинески порцелан са Пута свиле откривен у бродовима на дну мора

У близини обале Кине у Јужном кинеском у морским дубинама археолози су 2022. године открили олупине два брода старе око 500 година. У њиховом товару налазили су се предмети од порцелана и дрвета.

Велики подвиг дубокоморске археологије и откриће културних реликвија запрепастио је цео свет. На бродовима се налазило око 100 000 предмета од порцелана који су добро очувани.

Откривени порцелан потиче из династије Минг, како је потврдила кинеска Национална управа за културну баштину (НЦХА).

Открића су кључни доказ постојања поморског Пута свиле, као и велики напредак у историјском проучавању кинеске прекоокеанске трговине, пловидбе и порцелана.Олупине су релативно добро очуване и имају високу историјску, научну и уметничку вредност. Представљају дубокоморско археолошко откриће светске класе“, истакао је Јан Јалин директор археолошког департмента.

Танг Веи, директор археолошког истраживачког центра истакао је на конференцији да је археолошки задатак две олупине "прекретница" за развој кинеске дубокоморске археологије. У оквиру пројекта коришћена су револуционарна достигнућа укључујући употребу археолошкх метода у комбинацији са високотехнолошком подводном опремом и платформама за истраживање старих бродова на дубинама до једном километра.

Иначе, два пронађена брода на морском дну леже на растојању од 18, 52 километра. Утврђено је да је један брод одлазио, а да се други враћао у луку.

Олупине бродова поткривене су на дубинама од 1.500 метара и по њиховом смеру кретања утврђено је да су се кретали у супротним правцима. Бродови датирају из периода од 1488. до 1521. године, а претпоставља се да су се кретали дуж „Пута свиле“.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво