Чување традиције: Норуз, иранска Нова година

Чување традиције: Норуз, иранска Нова година

Иако свет сваког 31. децембра заједно обележава Нову годину, различите земље и народи чувају своје обичаје и традицију. У Србији традиционално прослављамо Православну или Српску Нову годину. У свету се, поред Кинеске, издваја и прослава традиционалне Нове године у Исламској Републици Иран.

Слави се почетком пролећа, подударајући се тако са прославама нових година код старих народа, када се за почетак године узимало пролеће, као доба буђења и рађања. Тај обичај су имали и Стари Словени.

Први дан иранског календара пада на мартовску равнодневницу, првог пролећног дана, око 21. марта. У 11. веку ирански календар је реформисан како би се за пролеће утврдио почетак календарске године, тј. Норуз равнодневица. Сходно томе, дефиниција Норуза коју је дао ирански научник Туси била је следећа: „Први дан званичне нове године [Норуз] увек је био дан када је Сунце ушло у астролошки знак Овна, пре подне".

Сам назив (Норуз) представља комбинацију персијских речи „но" - што значи „ново" и „руз" - што значи „дан".

Време наступања Норуза у Ирану одређује се према алгоритамском календару „соларна хиџри", који се темељи на прецизним астрономским посматрањима, али и на употреби софистицираног система интеркалације. Постоје тумачења да је такво рачунање времена тачније од грегоријанског календара.

Обележавање Чаршанбе сури, представља увод у Нову годину. У Ирану се слави уочи последње среде пред Норуз. Обично се слави у вечерњим сатима, извођењем ритуала као што су прескакање ломача и паљење петарди и ватромета. Постоје и обичаји који су слични онима у Ноћи вештица. И у Ирану људи стављају маске, иду од врата до врата, а домаћини их дарују бомбонама или орасима.

Норуз се прославља и у Азербејџану, где припреме за прославу обично започињу месец дана раније. Фестивал се одржава сваког уторка током четири недеље.

У Ирану празници Норуза трају тринаест дана. Тринаестог дана нове године Иранци напуштају куће како би уживали у природи и пикнику, у оквиру церемоније Сиздебедар.

Зеленило узгајано за трпезу Хафт-син баца се, посебно у реку. Такође је уобичајено да млади самци, посебно младе девојке, вежу лишће зеленила пре него што га одбаце, изражавајући жељу да пронађу партнера.

Као и код свих новогодишњих прослава, жеље су увек повезане с љубављу, здрављем и благостањем.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи