„Друштво 5.0“ – да технолошка достигнућа раде у корист човека

Свет у коме је најважније да човек буде срећан и да сва савремена технолошка достигнућа раде у његову корист – концепт „друштво 5.0“ осмислила је јапанска научница Јуко Харајама и он се већ неколико година успешно примењује у њеној земљи. На позив Амбасаде Јапана у Београду и Фонда за науку, професорка је одржала предавање и у Београду.

Будући да је предавач на економском форуму у Давосу , Тедов говорник, као и професор на истакнутим светским универзитетима, за концепт научнице Јуко Харајама, професорке  емеритуса на Универзитету  „Тохоку“ у Јапану, чуо је цео свет. О томе шта је „друштво 5.0“, да ли Србија може да га примени и на који начин нам овај концепт помаже у борби против корнавируса, говорила је у интервјуу за Јутарњи програм. 

Друштво 5.0, како је настала идеја и када?

Радила сам у влади Јапана 2013. и 2014. године и један од мојих највећиј пројеката била је припрема плана за научнотехнолошке иновације од 2016. до 2020. Тада је у начелу настала идеја о друштву 5.0. Почели смо истраживање и припрему тако да је прави почетак спровођења концепта 2015. година.

По чему се разликује у односу на претходне концепте?

Осврт на људску цивилизацију је дуг. Не само када говоримо о индустријским револуцијама, већ и када узмемо у обзир саме почетке хомосапиенса. Имали смо такозвано, друштво 1.0 – то је почетак племенског живота и лова. Тада смо у потпуности зависили од природе. Затим, друштво 2.0 – када је човек почео да сарађује са природом и обрађује земљу. Однос према природи се променио и човек је постао организовнији. Касније у такозваном, периоду 3.0 дошло је до индустријализације. И коначно, највећи искорак догодио се у периоду информације и технологије у друштву 4.0.

Логичан наставак развоја научно-технолошких достигнућа је усмереност на неку кључну технологију, на пример, нанотехнологију, биотехнологију или вештачку интелигенцију. Али технологије су само једна страна. Осмишљене су за коришћење и да би нам олакшале сваокдневицу. Важно је да се не фокусирамо више само на технологије, већ на човека, да људи буду центар свега а да техногије допринесу људуској срећи. Зато кажемо да је 5.0 базиран на човеку.

Рекли сте, шанса за све. Шта то значи и колико ће формално образовање утицати на то?

Ако бисмо само пратили развој технологије за то би нам било потребно констано и доживотно усавршавање. Више је на научницима и инежењерима да трагају за тим, али ако посматрамо начин на који данас живимо, учимо, то је много више од технологија. Са новијим облицима технологије појављују се и нови проблеми. Данас се суочавамо са питањима приватности и етике, посебно са употребом података и то су проблеми о чијем решењу морамо мислити од самог старта. То је нови начин размишљања и нешто што због брзине развоја технологије нисмо искусили до сада.

Шта то значи и која земља ће бити спремна да прихвати такав концепт? Колико на то утичу технолошки и економски развој земље?

Када смо започели овај концепт, он се углавном односио на Јапан, али када сам почела да промовишем ову идеју по свету, наишла сам на позитивне реакције људи који су говорили да то није концепт само за Јапан већ и за остале земље. Првенствено јер не зависи само од економског развоја и БДП-а. У данашње време сви смо повезани и ако се нешто догоди у Јапану имаће утицај и на други крај света. Зато треба мислити на заједничку будућност.

Сви говоримо о корони. На који начин је овај концепт примењив када је у питању здравствени систем?

Сада сви говоримо о корнавирусу, управо је то сада заједнички проблем за све нас. Не погађа само Кину и Јапан него и остале земље. Сви научници света заједно раде на томе да боље схвате природу тог вируса, на који начин да га контролишу и онемогуће. Ако на овај проблем применимо концепт 5.0 то значи да не размишљамо само о превенцији и како да се сачувамо од вируса, већ да у исто време мислимо како да не постанемо нефункционални јер морамо да останемо изоловани код куће, а то ће имати утицај на економију.

Дакле морамо да имамо нови приступ здравственим проблемима, да знамо како сада да се понашамо у конаткту са рецимо, људима који су заражени, важно је да се они изолују, али никако те људе не треба занемарити. Мора да постоји сарадња и комуникација међу свима нама, и онима који се лече, и специјалситима лекарима и научницима и људима који се боје да не буду заражени, а за свето то важне су праве информације.

Шта продразумева овај концепт, с обзиром на то да сте рекли да је у црнтру човек?

Да би се човечанство у глобалу подржало и унапредило потребни су различити елементи. Кључно је не само поседовати савремене технолошке производе, већ искористити их на паметан начин, а то значи да вам остане што више времена да будете срећан и задовољан човек.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи