Добре и лоше стране мултитаскинга

Иако се многи поносе тиме што могу бити такозвани мултитаскери, истина је да рад на превише ствари истовремено заправо ‒ смањује радни учинак.

Према једној ранијој студији, при истовременом извршавању више различитих задатака наша продуктивност може бити чак 40 одсто мања него када смо фокусирани на једну радњу.

Стручњаци поручују: када следећи пут будете у искушењу да радите више ствари истовремено ‒ чак и ако је реч о најједноставнијим радњама попут слушања емисије приликом припремања вечере ‒ преиспитајте своје акције.

Др Џејн Б. Г. Торнатор, психотерапеут из Сијетла, верује да се све своди на то ‒ шта нам је најважније. „Питање које би требало себи поставити јесте: Да ли се осећам напетије док истовремено нешто слушам и правим вечеру? Можда то не схватате, али тај додатни шум може да одвраћа више пажње него што мислите", објашњава она.

Да ли се одређена активност сматра мултитаскингом ‒ често је питање перцепције. Исте активности се могу и не морају тумачити као мултитаскинг. И премда истовремено ангажовање на више страна може да смањи учинак ‒ ако људи своју активност виде као сплет више радњи, то их одржава константно активним и побољшава њихову продуктивност. Истраживачи су анализирали понашање 8.242 испитаника и утврдили: особе које су опажале своју активност као вишеструки задатак биле су агилније те су превазилазиле оне који су ту исту активност видели као појединачан задатак. Дакле, реч је о аутосугестији и моћи коју нам даје веровање у сопствене способности.

Да бисте схватили да ли је мултитаскинг за вас, одредите каква вас пракса чини срећним, а у томе вам може помоћи мали експеримент. Запазите како се осећате када припремате вечеру у тишини, а како када то радите уз музику или вести. Можда ћете после експеримента закључити да ипак боље функционишете када искључите музику. „Нашем уму су ипак потребни тренуци у тишини, они нас умирују и повећавају креативност", објашњава Торнатор.

Унитаскинг ‒ утопија?

Када смо фокусирани на извршење само једног задатка ‒ то се назива монотаскинг или унитаскинг. Ипак, у данашње време, већина нас не успева да одвоји довољно времена за то.

Студије су се бавиле и менталним мултитаскингом ‒ наизменичним усмеравањем пажње на две менталне радње. Показало се да стално „пребацивање" пажње с једне радње на другу продужава време потребно за сваку од њих и смањује квалитет са којим се оне обављају", каже Маура Томас, стручњак за продуктивност из Тексаса.

Она потенцира да мултитаскинг (било да се односи на више истовремених менталних радњи, било да су у питању симултани практични задаци) на крају обично доведе до потпуног незадовољства!

Терапеуткиња из Калифорније Холи ла Барбера зато даје следећи савет: Ако радите десет ствари одједном а баш вам и не иде најбоље, покушајте да се не изнервирате. Направите смирено списак обавеза и одредите приоритете. Смиреност, сталоженост и добар план ‒ рецепт су за бољи крајњи учинак, али и за лични осећај задовољства.

Приредила Маја Стојановић 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару