Изумрла врста гибона откривена у гробници у Кини

Гибони (фамилија Hylobatidae) играју важну улогу у кинеској култури. Ове животиње су више од три миленијума присутне у традиционалној књижевности и уметности. Њихове особине као заштитника мурости и племенитости у кинеској митологији учиниле су их симболима доброте и обиља и као такви били су љубимци дама и господе из највиших друштвених слојева.

На изненађење археолога, почетком маја током ископавања на гробници високе племкиње из династије Јангжу, старе око две и по хиљаде година, у провинцији Шангси у Кини, које је почело 2004. између осталих драгоцености, пронађен и скелет до сада непознате врсте овог примета која је добила име Junzi imperialis. 

Претпоставља се да је гробница у којој су пронађени остаци припадала баки првог кинеског цара Кин Ши Хуанга, познатом по изградњи  Великог  Зида и армији ратника од теракоте.

Пронађена гробница садржи дванаест јама са животињским остацима. У једној су пронађени скелети леопарда, риса, азијског црног медведа, ждрала,  домаћих сисара и птица и као и скелет лица Junzi imperialisa. Софистициран компјутерски софтвер открио је да кости овог примата нађене у гробници представљају потпуно нови род и врсту.

"Јунзи империалис представља први потврђени доказ изумирања мајмуна након последњег леденог доба", рекао је доктор Самуел Турве из Краљевског Зоолошког друшва Британије. Историјски списи наводе да су гибони ухваћени у близини Шенханга у 10. веку  и да су насељавали покрајину Шанси чак до 18. века. Ово се може односити и на друге неописане, сада изумрле врсте " додао је он.

Налази, објављени у часопису "Наука" , указују да су људи током историје имали мање утицаја на изумирање врста него што се до сада мислило. "Наше откриће и опис Јунзи империјалиса сугеришу да потцењујемо утицај људи на приматску разноликост", речи су овог истраживача.

"Налази откривају важност кориштења историјских података и других метода, попут археолошког истреаживања које је сасвим случајно реѕултирало овим великим открићем. Стога је од изузетног значаја потреба за већом међународном сарадњом у циљу заштите  целокупне популације гибона у природи."

Припремила Наташа Гоати Марковић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи