Загонетка миграција морских фока

Jаки ветрови чине селидбу младунаца фока дужом .Код хладнијих зима у селидби ушатих фока повећава се стопа смтрности младунаца.Становници Аљаске имају изреку да младунци фоке иду у корак с ветром - а не насупрот њему. Недавно је то и научно потврђено.

Путујући на север, младунци ушате фоке, Arctocephalus Callorhinus, прелазе стотине километара више у хладнијим и годинама, кад је ветар оштрији и јачи него у годинама блаже зиме, речено је на годишњем састанку америчког Океанографског друштва средином фебруара. Преласци стотина километара може резултирату смрћу младунчета.

 Са 4 месеца младунци су потпуно самостални и почињу путовање од Прибиловских острва на Аљасци и Северног леденог океана преко Беринговог мореуза које може потрајати и двадесет месеци.

Научници су упоредили миграцију 168 обележених младунчади ушате фоке у распону од пет година - између 1996- 2015 са временским условима који су пратили прво путовање младунца. Подаци о клими тих година за узети су из архиве Националног Центра за Студије Човекове Околине.Подаци говоре да су се младе фоке кретале у правцу ветра када је дувао јаче и померале се удесно,вероватно следећи океанске струје.

 

Подаци су добивени у просеку за 130 дана њиховог кретања. За преостало време није било могуће утврдити да ли је одашиљач који је слао податке о кретању отпао или је младунче једноставно угинуло.Због тога није могуће у потврдити природу везе између миграције ушатих фока и стопе смртности младунаца, закључила је студија .

Ипак дужа и захтевнија путовања у посебно хладним годинама, могу објаснити чињеницу да се популација ушатих фока ,упркос забрани лова и обележавању ове врсте као угрожене, од стране Уједињених нација полако али константно смањује. Истраживачи поново планирају симулацију миграције младунаца са знатно напреднијом опремом за праћење и поређење временских прилика на Северном леденом океану са правцима и дужином њиховог путовања. Овај далеко амбициознији подухват, који се планира следеће године требало би да да дефинитивне одговоре на питања која се тичу прилагодљивости и издржљивости ове угрожене врсте .

прилагодила Наташа Гоати Марковић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи