Испитивање лекова на деци ‒ етички оправдано?

Како деца нису „мали одрасли људи”, показало се да није довољно само применити резултате истраживања лекова на одраслима. Болесна деца припадају етички осетљивој категорији пацијената, због чега је много мање студија дизајнирано за њих. Као и код других истраживања и у педијатрији је неопходно заштитити четири основна лична добра учесника: живот, аутономију, интегритет и достојанство.

За најделотворније лечење болести деце неопходна су клиничка испитивања посебно прилагођена тако осетљивој популацији пацијената.

Како објашњава др Душица Крајновић, заменица директора Центра за биоетичке студије и ванредна професорка Фармацеутског факултета Универзитета у Београду ‒ од 2007. године, када је Европска комисија донела Уредбу о лековима за употребу у педијатрији и увела подстицајне механизме за фармацеутске компаније које раде на новим лековима, примећује се благ пораст клиничких студија смишљених за ту популацију.

Проф. Крајновић наглашава: „Студије су показале да наша пракса на основу искуства и ʼoff labelʼ примене лекова није била довољно безбедна, и на основу тих резултата кориговали смо режим дозирања појединих лекова".

Болесна деца припадају етички веома осетљивој категорији пацијената, због чега је много мање студија дизајнирано за њих. Као и код других истраживања која укључују људе ‒ и у педијатрији је неопходно заштитити четири основна лична добра учесника у истраживању: живот, аутономију, интегритет и достојанство.

Такође, важно је поштовати следеће принципе: нешкодљивост, доброчинство, праведност, информисаност и аутономију. Протоколи клиничких студија лекова морају проћи научну и етичку процену етичких одбора здравствене установе у којој ће се та студија радити, а дозволу за спровођење студије даје Агенција за лекове и медицинска средства.

Законска регулатива у нашој земљи уредила је ту област као и свуда у Европи. „Регулатива Европске уније је оставила да њене чланице донесу законске одредбе, али препорука је да кад год је дете психофизички способно са учествује у истраживању и кад разуме циљ и сврху истраживања ‒ треба тражити његову сагласностˮ, објашњава наша саговорница.

У појединим земљама обавезан је и пристанак родитеља. Проблеми настају ако се не сагласе оба родитеља, или ако дете жели да учествује, а родитељи не дозвољавају, и обрнуто. „Велики етички проблем је и доступност терапије по завршетку клиничке студије. Односно, у случају да је било позитивних ефеката током испитивања лека ‒ како обезбедити наставак терапије", нагласила је др Крајновић.

На планирање клиничких испитивања лекова за болести деце утиче много фактора ‒ озбиљност и учесталост болести, доступност терапије, тип супстанце (да ли је реч о испитивању већ познате супстанце или се не зна ништа о њој)...

Након Уредбе о лековима за употребу у педијатрији, постаје пракса да се са педијатријским развојем лека започиње одмах након почетног увида у безбедност и ефикасност лека за одрасле.

Испитивања лекова су најпотребнија у педијатријској онкологији, навела је др Душица Крајновић и додала: „Мислим да ће се у наредним годинама Европска агенција за лекове фокусирати на унапређивање праксе у тој области и на подстицање великих фармацеутских компанија да раде управо онколошке педијатријске студије".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи