Да ли креативност може да победи страх од смрти

Истраживања психолога на Универзитету у Кенту показују да креативна достигнућа обезбеђују својеврсну „дистанцу“ и одређени душевни мир када је реч о страху од смрти.

Уметници попут Боба Дилана, Леонарда Коена и Дејвида Боувија ‒ примећују научници из Кента ‒ били су мотивисани да оставе трајно уметничко наслеђе, па дела последње двојице живе у савременој култури и после њихове смрти.

Насупрот томе, рушењем древних споменика у Ираку 2015. године агресори су настојали да негативно утичу на друштво ‒ управо кроз уништавање културног наслеђа.

Истраживање које је спровео Ротем Перах, постдипломац на Школи психологије у Кенту, под надзором доктора Арнода Визмана, показује да су људи који теже креативности и значајним достигнућима ‒ вероватно „отпорнији" на страх од смрти.

Прва студија са овом темом усмерена је на људе са израженим креативним погледом на свет, а резултати су добијени на основу групе од 108 студената.

Студенти су попунили два упитника како би се измерио ниво њиховог креативног достигнућа и амбиције.

Они који су уз стваралачку амбицију имали и висока креативна достигнућа, показали су у свом раду знатно мање асоцијација на смрт после размишљања о властитом крају, у односу на остале.

Како указују резултати студије ‒ људи који се исказују кроз креативан рад, остављајући значајна достигнућа, могу бити „награђени" осећајем егзистенцијалне сигурности.

Приредила: Татјана Цвејић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи